Skocz do zawartości

1.8is nowa pompa wspomagania buczy, przy max skrecie staje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio nabylem e36-ke z silnikiem 1.8is, w autku lała pompa wspomagania z uszczelniacza na wałku oraz piszczala przy skrecie, postanowiłem ja zmienic, wiec kupiłem nową pompę i nowy olej wspomagania ATF DII taki jak sie leje do wiekszosci ukladów hydraulicznych.

Po usunieciu uszkodzonej pompy i starego oleju (kolor brunatny -szary), zamontowałem nowa pompę oraz zalałem układ nowym olejem, napiąłem pasek i odpaliłem samochód.

Z układu wydobywa sie dzwięk głośnego buczenia, w zbiorniczku wyrównawczym robi sie piana która po dłuższym czasie wylewa sie ze zbiorniczka, natomiast przy maksymalnym skręcie w lewo-prawo pompa staje.

Koledzy doradzcie cos na weekend wyjezdzam do Niemiec a tu taka lipa.

Opublikowano

zrobilem tak:

odkrecilem wszystkie przewody od magla, na sucho krecilem kierownica by caly plyn sie wylal, po czym skrecilem wszystko do kupy i zalalem nowy plyn, pare razy w dwie strony pokrecilem kierownica az poziom plynu/oleju opadl po czym odpalilem silnik i jest tak jak opisalem

oprocz wylewajacej sie piany, olej w zbiorniczku jest troche goracy, szczerze mowiac nawet to ze przy max skrecie pompa sie zatrzymuje to raczej jest cos nie tak, pewnie ,,taka,, pompa, ponadto kierownica kreci sie lekko w dwie strony (na odpalonym silniku) jedynym mankamentem jest tylko ta miarcząca pompa.

Opublikowano
prawdopodobnie stary olej wymieszal saie ze starym i z tego piana jeszcze jedna podmiana polecam odkrecic przewody z pompy o tem co idzie z maglownicy i wtedy skret w prawo i w lewo do oporu
jedynakk
Opublikowano
bylem u mechanika podobno zawor zwrotny w maglu badz w pompie, na zimnym silniku slychac jakby olej przelewal sie przez pompę, olej zalany wg miarki, jutro wymienie pompe jesli bedzie sie dało..
Opublikowano
buczenie moze byc powsodowane przez sprezyne poz daworkiem w srodku pompy wystarczy ja zamienic na sprezyne ze starej pompy mysle ze pomoze
jedynakk
Opublikowano
to jest nie mozliwe.. wymieniłem pompe i jest to samo lecz duzo ciszej.. podobno w niektorych samochodach pare dni sie odpowietrza choc w to nie wierze bo uklad powinien sie od razu sam odpowietrzyc a nie stopniowo