Skocz do zawartości

[320d]gdzie jest elektrozawór/przetwornik turbo - PILNE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Sorry, że zakładam nowy temat ale potrzebuję pilnie pomocy. Auto rozebrane, specjalnie wziąłem wolne aby to skończyć a tu taki zonk.

Wiem, że było o zworkach dużo, na tym i na innych forach. Dokładnie wszystko przejrzałem, że by nie było problemów, a jednak...

Na wstępie nie wiem już jak to się dokładnie nazywa bo wszyscy piszą elektrozawór a realoem mówi o tym przetwornik ciśnienia. Elektrozawory według realoem to zupełnie co innego. Nie ważne. Sugerując się tematem:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52436

zabrałem się do pracy.

Kolektor się płucze, egr już czysty, wężyki przygotowane, więc zaczynam szukać "elektrozawrów" . Od egr znalazłem od razu - jeszcze nie wiem czy uda mi się go wydostać ale nie ważne. Najistotniejszy ten od turbo.... Tylko gdzie on jest?

http://img833.imageshack.us/img833/337/dsc07926p.jpg

http://img32.imageshack.us/img32/898/dsc07927qb.jpg

Ja mam wadę wzroku, dość sporą, ale czy ja mam dłubać głębiej czy co?

Opublikowano
ktoś kiedyś powiedział ze z racji rocznika i dpf mam nowsze turbo, takie jak w e90, może to coś z tym powiązane? może dlatego zaworek siedzi gdzie indziej? albo go nie ma?
Opublikowano (edytowane)

Nie masz trubo jak w E90. W E90 jest GTB a nie GTV.

Natomiast masz auto EUR4 i trubine sterowana elektornicznie a nie podcisnieniowo. Stad nie znajdziesz zaworka/przetowrnika bo go nie masz :cool2:

Tego od EGR spokojnie sciagniesz. Z tego co pamietam jedna sruba sie wykreca a druga luzujesz tylko i zsuwasz go. Jak ja wydobylem od gory sterownik swiec zarowych, to ty dasz rade z zaworkiem ;).

PS: Twoj K&N wola o mycie ;).

Edytowane przez dxtr71
Opublikowano
Jak ja wydobylem od gory sterownik swiec zarowych, to ty dasz rade z zaworkiem ;)

Dzięki za wiarę - faktycznie dałem radę.

Najgorszy moment przy tego typu zabawach - kiedy już przy składaniu do kupy jakaś śrubka, podkładka, nakrętka spadnie sobie gdzieś w silnik (w przenośni... lub nie w przenośni). Jak przykręcałem zawór z powrotem to oczywiście śruba musiała spaść :mad2: Ale daleko nie poleciała i sięgnąłem ręką :P

Tak czy inaczej kolektor jeszcze nie jest tam gdzie powinien bo czekam na uszczelkę EGR - głupio nie wymienić jak wszystko wyczyszczone :)

Tak więc i KN się pierze ;]

Opublikowano
najlepsze co może być to długi gietki chwytak z magnesem :D bo śrubka zawsze wpadnie :P pare zł wydane a ile kur wowania mniej :mrgreen:
szukam
Opublikowano

Kurde, ja juz nawet po poprzednim wlascicielu srubki od czasu do czasu znajduje... Sam pare razy juz sciagalem oslone albo robilem haczyki nie haczyki :).

Jak juz czlowiek zmeczony po calym dniu walki to sie takie rzeczy zdarzaja. Najgorsze co mi spadlo to oczko jak naprawialem kabel na rozruszniku. Do dzisiaj gdzies tam niestety lezy :). Nie jestem w stanie nawet dojrzec bez sciagania rozrusznika a nie czuje takiej potrzeby, zeby go sciagac bez powodu.

Opublikowano
najlepsze co może być to długi gietki chwytak z magnesem :D

Jak wymieniałem świece i zrzucałem kolektor to mi spadły dwie te pomarańczowe tulejki gumowe... Magnes do gumy raczej nie ciągnie ;] Ale wtedy przydało się lusterko na teleskopowym wysięgniku :cool2: Pamiętam miałem wtedy stres bo znalazłem jedną tulejkę i zastanawiałem się czy druga nie wpadła DO silnika ;/ Do dziś jej nie znalazłem. Musiałem skombinować inną.

Opublikowano

Gumki na allegro po 60zl komplet ;).

Prawie jak oryginal. Uszczelki kolektora to sie zwie.

Mogla wpasc do silnika ale to guma wiec szkod nie narobi moim zdaniem.

Gorzej jakby sruba poszla...

Opublikowano
ja jak ściagałem to też nie miałem jednej tulejki :D nie wiem czy wpadła czy gdzieś na silniku leży, wkładałem magnes do srodka bo tam kawałek metalu jest ale też jej nie znalazłem :D auto chodzi normalnie, może już jej tam nie było ? :D
szukam
Opublikowano

To zalezy o ktore wam chodzi. Te w ksztalcie kanalow to pelna guma. Krytyczne oczywiscie, zeby je miec bo sie kolektor rozszczelni i nie bedzie dmuchac jak trzeba.

Te okragle z kawalkiem metalu raczej maja tylko funkcje tlumiace. Natomiast ten kawalek metalu to chyba aluminium i magnesem nie powalczysz ;).

Opublikowano

Znajdz po numerze w realoem i kupisz w ASO bez problemu :).

Ja kupilem bez jednej podkladki tlumiacej pokrywy silnika np... Szlag mnie trafial za kazdym razem jak sciagalem ja. Musialem oslone ze szrotu kupic bo w ASO byly po 20 sztuk...

Opublikowano
To zalezy o ktore wam chodzi. Te w ksztalcie kanalow to pelna guma. Krytyczne oczywiscie, zeby je miec bo sie kolektor rozszczelni i nie bedzie dmuchac jak trzeba.

Te okragle z kawalkiem metalu raczej maja tylko funkcje tlumiace. Natomiast ten kawalek metalu to chyba aluminium i magnesem nie powalczysz ;).

Dlatego ja na aluminiowe srubki kupiłem gietki przewód zakończony chwytakiem ...:)

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/