Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę wymienić olej w dyfrze, ale mam problem z określeniem czy mój dyfer ma szperę czy jej nie ma. Tabliczki z numerami niestety nie mogę znaleźć, więc nie wiem czy w numerze jest "S". Jedyne co znalazłem to wybity taki numer na dyfrze: +GF+ 200 925, a pod tym numerem jest wybita 4 (ale większą czionką niż wcześniej podany numer) dyfer ma z boku korek spustowy, a z tyłu samochodu korek wlewowy. Nie wiem czy dyfer jest oryginalny, więc chciałbym się upewnić jaki olej wlać. Może ktoś z Was potrafi po tych numerach stwierdzić jaki to dyfer?

Opublikowano
Nie wiem na ile jest to sprawdzone info-podnosisz tyl i krecisz jednym z kól.Jesli drugie bedzie sie obracalo w tym samym kierunku to znaczy ze jest szpera.Jesli sie obroci w przeciwna,szpery nie ma.Ale tak jak mowie -sam nie sprawdzalem tej metody,znalazlem to info na ktoryms forum.
Opublikowano
Jak masz szperę to obydwa koła idą w tą samą strone. Jak masz dyfer ze szperą to olej 75W140 bez szpery 75W90 :cool2:

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

Dzięki.

Olej w dyfrze wymieniony.

Może przyda się dla innych: Ten numer wybity na dyfrze, o którym pisałem w pierwszym poście najprawdopodobniej jest oznaczeniem dyfra bez szpery. Przynajmniej u mnie tak jest. Znalazłem tabliczkę na dyfrze i okazało się, że to dyfer bez szpery, a numer na tabliczce to 3.23

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a Ten olej 75w90 jakiej marki byłby adekwatny do takiej pracy, czy to raczej mniej istotne ??
Opublikowano
Ja wlałem Castrol 75w90 Syntrax Longlife. Podobno rekomendowany przez BMW..podobno bo na 100% nie wiem. :D
Opublikowano
Polecają Valvoline 75w90 dura blend czy jakoś tak to było jak dobrze pamiętam i parametrze najlepiej GL5

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!