Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym Was zapytać o jedną rzecz.

Drzwi od pasażera zamykają się bardzo delikatnie, wystarczy prowadzić je palcem przy zamykaniu i zamek zatrzaśnie się z przyjemnym dla ucha, głuchym tupnięciem.

Problem w tym, że drzwi kierowcy trzeba mocniej trzasnąć, żeby zamek zaskoczył, bo inaczej odbije niedomknięte drzwi. Bywa to wkurzające, bo czasem zamykam swoje drzwi na 2-3 "klapnięcia". Poza tym odgłos zamykania jest mechaniczny i głośny.

W ASO stwierdzili, że wszystko ok, ale mnie to denerwuje.

Jest jakiś sposób na to?

Opublikowano

Skoro jest tak jak piszesz to chyba nie wszystko jest w porządku.

Nawet w maluszku tak nie miałem.

U mnie wszystkie drzwi zamykają się lekko i jednakowo!

Zacząłbym od sprawdzenia regulacji drzwi.

( czy masz tak od zawsze ? )

Pozdrawiam
Opublikowano

Mam tak od kiedy kupiłem samochód czyli październik 2011.

Lewe przedni drzwi zamykają się podobnie jak tylne, których zamykanie trochę różni się od przednich (przynajmniej w moim aucie).

Opublikowano

Jeśli samochód nie ma historii powypadkowej, a zakładam, że nie ma to pozostaje regulacja drzwi lub zamka.

Swoją drogą dziwne, że serwis uznaje taki stan rzeczy za normalny.

Pozdrawiam
Opublikowano

Witam, ustawiam drzwi w "naszej" firmie i chociaż pisać o czymś, a coś wykonać to kolosalna różnica, postaram Ci się pomóc.

POPUŚĆ torxem obydwie śruby zamka (popuść na tyle, aby zamek poszedł pod wpływem uderzenia) - plastikowym młotkiem (lub metalowym, ale uważaj na lakier) za pomocą lekkich stuknięć odjedź zamkiem ku zewnątrz - max ok. 0,5 mm - teraz puknij zamek od spodu tak, aby poszedł ok 0,2 mm (możesz sobie namalować cienkim mazakiem linie pomocnicze, żebyś wiedział o ile poszło, ja to robię na wyczucie). Zakręć śruby na tyle, aby przy przymiarce zamek się nie przesunął. Jeśli nie pomogło, sprawdź czy ustawienie jest gorsze czy lepsze od poprzedniego, jeśli gorsze, wróć do poprzedniego stanu.

Generalnie odskakiwanie drzwi może być spowodowane zbyt głębokim osadzeniem zamka - co skutkuje tym, że drzwi za głęboko dochodzą, uszczelki i gumy działają wówczas jak sprężyny i "odbijają". Może być też tak, że konieczne byłoby odgięcie ramy okiennej, która w stosunku do spodu drzwi jest zbyt nachylona DO samochodu. Ale tutaj konieczne jest wyczucie.