Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 2 tygodni zauważyłem, że auto czasem na niskich obrotach mi szarpnie jak jadę pomału, nawet jak się wlękę na niskich obrotach (ok 1200-1400obr/min)na wyższym biegu , czasem to występuje czasem nie.

Celowałem w świece może cewkę ale ostatnio byłem na inpie i wyskoczył mi taki błąd

18 Signal Camshaft sensor outlet - błąd czujnika położenia wydechowego wałka rozrządu , to chyba może coś mieć z tym wspólnego co nie?

Niestety teraz jest bardzo zły okres jeśli chodzi o kasę bo jesteśmy na etapie kupna mieszkania, potem remont tysiące opłat więc przez najbliższe parę miesięcy chcialbym jak najmniej wydać na inne rzeczy i muszę zamontować zamiennik jakiś.

Nie spodziewam się cudów ale co jest najlepszym wyborem:

swag

vemo

febi bilstein

delphi

Robię średnio ok 700km więc nie jest to dużo, niech wytrzyma pół roku czujnik i będę w niebie :mrgreen:

pozdrawiam i liczę na wyrozumienie

Opublikowano
prawdopodobnie zaden nie wytrzyma 1km. Z własnego doswiadczenia wiem ze tylko orginal nie wywalal mi bledow. cena oem 300-500 zalezy gdzie albo 70 uzywka na allegro i tak tez zrobilem jezdze juz pol roku i spokoj. Kup uzywke z jakas tam gwarancja rozruchowa i gwarantuje ze bedziesz zadowolony skoro nie chcesz inwestowac 5 stowek. Problem z zamiennikami nie wystepowal tylko u mnie, poprostu elektronika siemensa jest "wrazliwa" (czy chu.. wie jaka ale mialem febiego ani jakis tam drozszego nie przyjmowal, az sie przestraszylem ze to moze wiazka poki nie uswiadomili mi tego ludzie z branzy)
Opublikowano

To jest sens wymieniać?

Skoro teraz jedynie objawia się pojedynczym szarpnięciem na wyższym biegu na bardzo niskich obrotach, czy zamiennik nie zrobi w takim razie więcej szkód?

Opublikowano
Jakiś czas temu też musiałem zmienić ten czujnik w swoim autku. Czytałem forum i wszyscy mówili tylko originał - zamienniki nie działają. Mimo wszystko zaryzykowałem - kupiłem zamiennik Febi (110zł). Pierwsze zdziwienie: po rozpakowaniu pudełka i wyjęciu czujnika okazało się że znaczek producenta jest zdarty (na samym czujniku) wdłg. sprzedawcy to mógł być oryginał BMW i dlatego znaczek był zdarty. Umówiłem się z nim ze jeśli będzie działał to go biorę a jak nie to będę mógł go zwrócić. Na szczęście po podłączeniu problem zniknął i od tamtej pory (ok 12k km) w tym temacie spokój więc mimo tych wszystkich opinii na forum czujnik - tylko oryginał z doświadczenia wiem ze nie zawsze.
Opublikowano

Prawdą jest że najbezpieczniej jest założyć oryginalny czujnik położenia wałka rozrządu.

Silniki z modeli 323 czy 523 mają osprzęt firmy SIEMENS więc ten czujnik jest przez tą firmę produkowany, oczywiście w pudełkach SIEMENS-a znajdziemy ten sam produkt jak w ASO z wytartym znakiem BMW.

Osobiście wymieniałem padnięty czujnik na zamiennik firmy MEYLE, sprawdził się, kosztował ok 100zł. Poniżej link dla przykładu:

http://www.mojeczesci.com/partscatalogue/314-899-0029-meyle-czujnik-pozycja-walka-rozrzadu,11-314~1899~10029-0144-03946--3148990029~1MEYLE.aspx

Opublikowano

Dzięki za pomoc.

Ogólnie to chciałem znaleźć właśnie firmy VDO bo wiem, że one idą na pierwszy montaż tylko z logo BMW ale w sklepach gdzie mam rabaty lub znajomych, czyli inter cars, auto partner i 2 mniejsze sklepy w Krakowie nie mają VDO.Nie chce kupować w necie bo w razie wymiany znów trzeba wysyłać itp.

Ogólnie to dziwna sprawa bo z tego co czytam opinie to ludzie jak mieli z tym czujnikiem problem to więcej problemów było, jak nie zapalanie autao, jak gaśniecie przy hamowaniu, falowanie obrotów, spalanie duże, zamulanie auta, ja nic z tego nie mam, może być tak, że czujnik wysłał do kompa raz błąd ale i tak działa ?

Byłem pewny, że jakaś cewka szwankuje bo bardziej do niej objawy pasują, czy prowizorycznie jak był błąd w kompie to i tak wymienić ten czujnik?

karal piszesz, że Mayle sprawdził się, w sensie ty go masz i ci działa ?