Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:

Mam zamiar kupic E-36 318 z 95 roku. Oczywiscie auto z Niemiec. Przebieg 126 000 km. Ksiązka serwisowa jest, ostatni TUV tez jest i niby wszędzie jest przebieg z okolic 125 000. No ale wszystko do sie spreparować. Więc sie pytam. Słyszałem ze mimo korekty licznika mozna prawdziwy przebieg w BMW zobaczyc. Jak to się robi?? Albo kto mi to moze zrobic ?? Dzieki za odpowiedz. przeczytalem w miare dokladnie 6 stron forum i nigdzie nie znalazlem o tym.

Opublikowano
Przejedź sie do Serwisu BMW, mi potwierdzili przebieg przed zakupem - mająteraz takie cwane czytniki, ze wystarczy włożyć kluczyk od samochodu i pokazuje przebieg, imodel chyba coś tam jeszcze, spróbuj

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
Przejedź sie do Serwisu BMW, mi potwierdzili przebieg przed zakupem - mająteraz takie cwane czytniki, ze wystarczy włożyć kluczyk od samochodu i pokazuje przebieg, imodel chyba coś tam jeszcze, spróbuj

Ile to bedzie mnie kosztowac ??

Opublikowano
No wiesz, mnie kosztowało łącznie ze sprawdzeniem innych dupereli przed zakupem 350 zł, ale...w innym serwisie i to juz po kupnie zrobiłem inny numer - poprostu zapytałem czy jakaś tam częśc, którą znalazłem z katalogu bedzie do mnie pasować, pracownik wziął ode mnie kluczyk włozył jakieś urządzonko na biurku i powiedział co to za model i ile ma przebiegu, po potwierdzeniu sprawdzał w kompie w katalogu ETK daną część - wszystko bezpłatnie.Myslę, że to wyszło mi niechcąco, a Ty poprostu zapytaj w serwisie czy można sprawdzić przebieg - serwis BMW to nie seris Łady, spoko nie szczyp sie!

Więcej mocy:

Opublikowano
Dokladnie tak - w E36 mozna sobie co najwyzej test zegarow zrobic. Mala podpowiedz: pierwsza liczba, jaka tam sie wyswietla, to NIE JEST przebieg samochodu ;).

A jak zrobic test zegarów, i skora pierwsza liczba ktora sie ta wyswietla to nie jest przebieg to ktora jest przebiegiem??

Opublikowano

serwis BMW daje takie karty serwisowe podobne do bankowych gdzie są zapisywane wizyty w ASO (sam mam taką ). Podejrzewam że gość sprawdził model i poprzez baze serwisową sprawdził kiedy samochód był ostatnio w serwisie i co zostało wymienione. Całkiem możliwe ze był wymieniany olej i przy pokazji znalazła sie informacja o przebiegu.

p.s. jeżeli nazwisko na karcie zgadza sie nazwiskiem z ostatniej umowy kupna sprzedaży mozna podejrzewac że autko miało jedego właściciela.

150 kucyków pod maską!
Opublikowano
A jak zrobic test zegarów, i skora pierwsza liczba ktora sie ta wyswietla to nie jest przebieg to ktora jest przebiegiem??

Żadna.Napisze co mniej więcej oznaczają dane pozycje w teście zegarów:

1 wew.nr.BMW

2 nr wtyczki kodującej

3 liczba K wew. dane BMW

4 nr podwozia

5 wersja oprogramowania

6 wew. indeks przepr. zmian

A o teście zegarów było już setki tematów, to link do jednego z nich http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=12100

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano

raul:

erwis BMW daje takie karty serwisowe podobne do bankowych gdzie są zapisywane wizyty w ASO (sam mam taką ). Podejrzewam że gość sprawdził model i poprzez baze serwisową sprawdził kiedy samochód był ostatnio w serwisie i co zostało wymienione. Całkiem możliwe ze był wymieniany olej i przy pokazji znalazła sie informacja o przebiegu.

p.s. jeżeli nazwisko na karcie zgadza sie nazwiskiem z ostatniej umowy kupna sprzedaży mozna podejrzewac że autko miało jedego właściciela.

zapomniałem dodac, ze faktycznie sprawdzić mozna jeszcze na podstawie karty.

Panfil:

Dokladnie tak - w E36 mozna sobie co najwyzej test zegarow zrobic. Mala podpowiedz: pierwsza liczba, jaka tam sie wyswietla, to NIE JEST przebieg samochodu

Nie polemizuję, że tak jest mi nikt nie pokazywał co się w tym urzadzeniu wyswietla,a serwisant zapytał mnie tylko, czy ma taki przebieg jak mu pokazuje na wyswietlaczu (ale mi nie pokazywał co mu wyswietla, tylko powiedzial).

Więcej mocy:

Opublikowano
Witam:

Mam zamiar kupic E-36 318 z 95 roku. Oczywiscie auto z Niemiec. Przebieg 126 000 km. Ksiązka serwisowa jest, ostatni TUV tez jest i niby wszędzie jest przebieg z okolic 125 000. No ale wszystko do sie spreparować. Więc sie pytam. Słyszałem ze mimo korekty licznika mozna prawdziwy przebieg w BMW zobaczyc. Jak to się robi?? Albo kto mi to moze zrobic ?? Dzieki za odpowiedz. przeczytalem w miare dokladnie 6 stron forum i nigdzie nie znalazlem o tym.

Jesli to auto ma taki przebieg to musi być w stanie idealnym tzn igiełka

Opublikowano

Ja mowilem o tescie zegarow w E36 i o pierwszej liczbie, jaka sie tam wyswietla. Natomiast Tobie chodzi o taki system, jaki w drugiej polowie lat 90-tych wprowadzil m.in. Mercedes i BMW - do weryfikacji przebiegu.

Ale to dziala tylko w nowszych modelach BMW, nie w E36 z 1995 roku.

Panfil:

Dokladnie tak - w E36 mozna sobie co najwyzej test zegarow zrobic. Mala podpowiedz: pierwsza liczba, jaka tam sie wyswietla, to NIE JEST przebieg samochodu

Nie polemizuję, że tak jest mi nikt nie pokazywał co się w tym urzadzeniu wyswietla,a serwisant zapytał mnie tylko, czy ma taki przebieg jak mu pokazuje na wyswietlaczu (ale mi nie pokazywał co mu wyswietla, tylko powiedzial).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Witam:

Jesli to auto ma taki przebieg to musi być w stanie idealnym tzn igiełka

Nie dokońca musi tak przecież być ... ale przyjmijmy że czym mniejszy przebieg tym autko jest w lepszym stanie. Ale nigdy nie można z góry zakładać iż jest to totalna "igiełka" ponieważ sam przebieg jeszcze nie świadczy o super stanie auta i jego bezwypadkowości ...więc tutaj można by polemizować.

pzdr,
Opublikowano
chodzi mi o fotele,kierownice,pedały,maske i swiatła tam przebieg zapisuje sie najbardziej :roll2:

No niestety nie zawsze. Znam samochod gdzie Niemiec codzinnie 150 km w jedna strone do pracy smiga. 5 letnie auto ma ponad 300tys przebiegu (95% autobahn). W srodku rewelecja wyglada prawie jak noweczka - fotele nie wysiedziane, kierownica jak nowa. A przebieg taki jakiego zadne bmw na allegro nie ma :D (u nas max to 180tys nawet w 20 letnim aucie)

Pozdr

Opublikowano
Fakt, faktem że u nas wszystkie samochody sa prawie nie jeżdżone,moze tego nie widać tak po ogłoszeniach w gazetach lub na allegro, ale w straciu bezposrednim to dopiero jest widok. Wczoraj cały dzień zjeździłem z ojcem po komisach (szukał czegoś dla siebie) i dopiero mozna było sie na patrzec, na 10 stojacych w rzędzie samochodów o rocznikach od 1992 do 2002 żaden(!!) nie przekroczył 200 tys. nastepny rząd samochodów i to samo, nastepny komis i to samo. Na kilka komisów tylko w jednym MB W124 300D miał przebieg 330 tys. z1996 roku, mnije wiecej szczerze. A z nwowszysch Ford Mondeo CDi z 2003 r. 67 tys., tak więc z tymi przebiegammi to w zastraszającej wiekszości lipa!

Więcej mocy:

Opublikowano

Wtam, według moioch informacji w e 36 da sie sprawdzic przebieg. Jest podobno kilka pamieci przebiegu.

1.Zegary

2. Kluczyk (zawsze pokrywa sie z zegarami) - jesli ktos mowi ze sprawdzal w bmw autentycznosc przebiegu na podstawie kluczyka to mi sie chce smiac!

3. Kilka innych pamieci np. komputera

Zazwyczaj jak przekrecaja liczniki to zajmuja sie tylko pamiacia zegarow ktora zmeinia takze pamiec kluczyka. Aby sprawdzic stan autentyczny zegarow wykonuje sie nast. test : na zgaszonej stacyjce wcisakmy przycisk do kasowania kilometrow po lewej stronie zegarow , przytrzymujemy ok 5 sek i przekrecamy kluczyk w stacyjce do pozycji 1.

Jesli nie zmieni sie nic w cyfrach kilometrow tzn ze przebieg jest autentyczny, jezeli np tak jak u mojego wujka ze 150 TKm nagle po przekreceniu kluczyka pojawia sie 350TKm tzn ze cos tu smierdzi :) Jak do tej pory jest to jedyna znana mi metoda poza serwisem BMW. Oczywiscie nie mowie o sprawdzaniu przebiegu z kluczyka!

Opublikowano
chodzi mi o fotele,kierownice,pedały,maske i swiatła tam przebieg zapisuje sie najbardziej :roll2:

No niestety nie zawsze. Znam samochod gdzie Niemiec codzinnie 150 km w jedna strone do pracy smiga. 5 letnie auto ma ponad 300tys przebiegu (95% autobahn). W srodku rewelecja wyglada prawie jak noweczka - fotele nie wysiedziane, kierownica jak nowa. A przebieg taki jakiego zadne bmw na allegro nie ma :D (u nas max to 180tys nawet w 20 letnim aucie)

Pozdr

ale napewno maska i swiatła sa rowno zobijane od kamieni :roll:

Opublikowano
Wtam, według moioch informacji w e 36 da sie sprawdzic przebieg. Jest podobno kilka pamieci przebiegu.

1.Zegary

2. Kluczyk (zawsze pokrywa sie z zegarami) - jesli ktos mowi ze sprawdzal w bmw autentycznosc przebiegu na podstawie kluczyka to mi sie chce smiac!

3. Kilka innych pamieci np. komputera

Zazwyczaj jak przekrecaja liczniki to zajmuja sie tylko pamiacia zegarow ktora zmeinia takze pamiec kluczyka. Aby sprawdzic stan autentyczny zegarow wykonuje sie nast. test : na zgaszonej stacyjce wcisakmy przycisk do kasowania kilometrow po lewej stronie zegarow , przytrzymujemy ok 5 sek i przekrecamy kluczyk w stacyjce do pozycji 1.

Jesli nie zmieni sie nic w cyfrach kilometrow tzn ze przebieg jest autentyczny, jezeli np tak jak u mojego wujka ze 150 TKm nagle po przekreceniu kluczyka pojawia sie 350TKm tzn ze cos tu smierdzi Jak do tej pory jest to jedyna znana mi metoda poza serwisem BMW. Oczywiscie nie mowie o sprawdzaniu przebiegu z kluczyka!

:mad2:

brawo kolego

a powiedz nam moze na ilu bemkach e 36 robiles ten test i w ilu ta twoja cyfra pokryla sie z autentycznym przebiegiem???

Opublikowano
Czytałem, bo chyba nie posadzasz mnie o to ze napisalem tego posta bez czytania calego watku. Jak mowielm pewnych rzeczy ktore ty negujesz w moim poscie jestem pewien, kazesz mi czytac o sprawdzaniu z kluczyka i pytaniu sie ile to kosztuje. Akurat mam znajomych w serwisie BMW i wiem ze kluczyk ci nie powie prawdy bo korzysta z pamieci zegarow a sprawdzenie kluczyka w czytniku nie kosztuje nic, wystarczy podejsc i poprosic i ci powiedza co tam jest. Co do tego testu o ktorym mowilem nie ma on nic wspolnego z testami OBC. Wiec skoro jestes taki pewien siebie ze cyfry ktore sie tam zmieniaja konczace sie KM nie sa przebiegiem z innej pamieci to wyjasnij mi dlaczego a nie odsylasz mnie do serch gdzie nic nie ma! Daj mi jakis argument zeby mnie przekonac. Co do tych pamieci tez jestem tego pewien, bo to takze informacja z ASO. Oni moga zcztac przebieg z kazdej z nich i musi sie pokrywac! Wiec wytlumacz mi co to za przebieg sie pokazuje jesli jestes w stanie. Test robilem na 2 BMW w jednym sie nic nie zmienia a w drugim ze 150 wchodzi na 360. Stad moj wiosek ze jednak info ktore dostalem od pewnego typka jest raczej prawdziwe. Ale nie twierdze tego ze sie nie myle. Dlatego chcialbym zebys mi wytlumaczyl to jezeli wiesz cos wiecej.