Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! w sobotę wymieniona została w moim samochodzie dwumasa wraz ze sprzęgłem. Nawiasem, po wymianie super, sprzęgło było w miarę, dwumasa z luzami ale łożyska oporowego prawie nie było! Do rzeczy. Po tej naprawie, dziś zauważyłem, że po wybraniu wstecznego nie mam na ekranie obrazka z wskazaniami czujników PDC. Nie działają też światła wsteczne. w trakcie sprawdzany był moduł świateł, bo nie świecił jeden z ringów. Nie ma komunikatu o spalonych żarówkach ze wstecznego. Czy to wina modułu, w którym coś zostało zmienione, czy np. winny jest włącznik, ten przy skrzyni? Aby go sprawdzić trzeba to zrobić z kanału? I jak go sprawdzić? A może jakieś inne sugestje? Na pewno ktoś napisze: jedz do tych, co robili i niech sprawdzają. Nie mam teraz możliwości. Warsztat 280 km ode mnie, Irl... Znależć tu dobrego fachowca jest trudno...
Opublikowano
NA pierwszy rzut sprawdź czujnik wstecznego. Bez kanalu się nie obejdzie i chyba miernikiem będzie najłatwiej. a może tylko kostka się wypięła... albo coś urwali. Zajrzyj pod spód i powinno być wszystko wiadomo
Opublikowano
NA pierwszy rzut sprawdź czujnik wstecznego. Bez kanalu się nie obejdzie i chyba miernikiem będzie najłatwiej. a może tylko kostka się wypięła... albo coś urwali. Zajrzyj pod spód i powinno być wszystko wiadomo
Opublikowano
Temat ogarnięty! Przy wymianie dwumasy wiązka kabli (od włącznika wstecznego i od czujnika w ukł wydechowym) dostała sie pomiędzy silnik a skrzynię w górnej części. Zostały przeciete kabelki właśnie od włącznika świateł cofania. Panowie mechanicy swój błąd zauważyli dość szybko i poprawili. Takie rzeczy się zdarzają ale... Nie przyznali się. Szukania od cholery, a samo doście - tragedia! Od spodu tylko palcami wyczujesz, że osłona wiązki jest spłaszczona, nie zobaczysz. Dopiero po demontażu osłon silnika, podstaw filtrów kabinowych jest widoczne to miejsce od góry. Mało miejsca ale coś widać i można majstrować. Zrobione! Jedna tylko uwaga, po połączeniu wszystkiego na nowo, wybraniu wstecznego i zapłonie ( bez uruchamiania silnika),światła cofania i tak nie działały. Pierwsza myśl: pewno jakieś kodowanie... Ale po odpaleniu silnika, zgaszeniu i ponownym uruchomieniu wszystko działa poprawnie. Dziękuję za zainteresowanie! Kolego Capaz: czy masz może jakiś myk :shock: jak ten z podaniem masy na pin, na ringi? Jeden nie świeci, a w błedach jest: cytuję: krótkie zwarcie. Czy to moduł do wymiany? Dzięki!
Opublikowano
Oba ringi nie świeciły, tzn prawa i lewa strona. Koledzy posprawdzali błędy i pokazywało błąd: krótkie zwarcie. Dalej nic ze świeceniem, kasowanie błędów nic nie dawało. Dopiero po aktualizacji (chyba, dokładnie nie wiem co robili) zaświeciły ringi w prawej lampie, niestety lewa śpi a zapis: krótkie zwarcie zostaje... A gdzie dokładnie jest moduł świateł, wersja angielska.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Potwierdzam, że przy rozłączeniu wtyczki włącznika świateł wstecznych nie działają też tylne czujniki cofania (przednich nie mam) i nie wyswietla się w navi Ich działanie. U mnie był styk zaśniedziały.

-------------------

Artur