Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam jedno pytanie odnośnie świateł drogowych, otóż mam bixenon tak mniej więcej mam pojęcie że drogowe światło świeci się z soczewki świateł mijania, a co w momencie jak jadę na dziennych i przysłowiowo mrugnę długimi ? zastanawiam się czy w środkowej lampie(świetle dziennym) u mnie występuję też światło drogowe, czy już w ogóle go tam nie ma?

Opublikowano
Jak jedziesz na długich to światło pochodzi z halogenu ORAZ ksenonu z soczewki świateł mijania. Jak "mrugniesz" długimi to jest to sam halogen. Stań samochodem naprzeciw jakiejś ściany i zobacz różnice gdy włączysz długie (manetka od siebie) vs. gdy mrugniesz nimi (do siebie).
Opublikowano

Nieprawda w przypadku E92. Podczas jazdy na dziennych błyśnie xenon (zaświeci się na moment).

ra1406 - tam gdzie modele preLci E90/E91 mają dodatkowe światła drogowe na H7, E92 ma lampy ze specjalną soczewką do doświetlania zakrętów. Przyglądnij się dobrze.

Pozdrawiam

Opublikowano

A to taki duży problem iść do samochodu i samemu sprawdzić? Łatwiej uruchomić komputer i napisać post? Litości :D

Włącz silnik i ustaw przełącznik świateł na A (Auto), skrajnie lewe położenie. Skręć maksymalnie w prawo lub lewo i wyjdź z samochodu sprawdzić, czy zapaliło się doświetlanie zakrętów. Ze światłami drogowymi analogicznie, tylko potrzebujesz pomocy drugiej osoby. To nie jest takie trudne ...

Pozdrawiam

Opublikowano

No widzisz ja zadałem sobie ten trud i mądrzejszy nie jestem :)

Zarówno światła dzienne jak i długie świecą mi na jednej soczewce, w zewnętrznym ringu.

Z tego co widzę w ringu wewnętrznym jest żarówka, kiedy ona ma świecić?

Z tego co sprawdzam w wyposażeniu to nie mam doświetlania zakrętów.

Opublikowano

Nie posiadasz Świateł Adaptacyjnych (Dynamic Xenon), natomiast doświetlanie posiadasz w standardzie. Odpal silnik, pokrętło w pozycji A i kierownica max w lewo. Wewnętrzna soczewka ma specjalną budowę, kieruje światło nie na wprost tylko pod dużym kątem w bok.

Dynamic Xenon powoduje, że światła mijania oraz drogowe będą podążać za łukami poruszając soczewką. Natomiast doświetlanie statyczne działa przy mniejszych prędkościach na zasadzie dodatkowego ukierunkowanego światła, przydaje się głównie przy manewrowaniu.

Pozdrawiam