Skocz do zawartości

[E39] Touring - problem z elektryką klapy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam problem najprawdopodobniej z okablowaniem klapy Touringa. Zapaliła mi się lampka otwarcia klapy tylnej (nie wiem, czy całej, czy tylko szyby), mimo, że wszystko jest pozamykane. Dodatkowo wycieraczka tylnej klapy idzie mi do 2/3 i staje, po kilku chwilach wracała na miejsce, a teraz już jak stanęła - tak stoi. Do tego nie działa spryskiwacz tylnej szyby.

Czy to wszystko wina wiązki, czy mam szukać gdzie indziej? Jak idzie ta wiązka?

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stary problem, często łamiące się kabelki przy zawiasach...

Do wiązki dobierzesz się przez głośnik w podsufitce za kierowcą, a wycieraczkę dobrze przeczyść, nasmaruj i rozruszaj.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kable pękają w zawiasach, głośnik jest sporo dalej, lepiej od strony zawiasów się dobrać, dostęp nie jest idealny, ale da radę wymienić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kable pękają w zawiasach, głośnik jest sporo dalej, lepiej od strony zawiasów się dobrać, dostęp nie jest idealny, ale da radę wymienić.

Tak jak mówisz, ale często kabelki ułamują się przy samym dachu i za mało wystają żeby ja połączyć, wtedy najlepiej dostać się do nich od głośnika, to taka podpowiedź gdyby kolega miał problem..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W e61 też te kabelki pękają, ale tam przynajmniej są kostki, i można rozpiąć uszkodzony element, naprawić i zamontować, a u nas się nie da, trzeba kombinować.
Opublikowano
Dzięki koledzy, zobaczę co da się zrobić jak trochę cieplej się zrobi...
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!