Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i witam ponownie. :)

Tym razem padło na 5er w wersji karawan. Sytuacja może trochę śmieszna bo pytam Was o zdanie (liczę na odpowiedzi na kilka dręczących mnie pytań) chociaż wstępnie oglądałem już auto. Niestety oglądałem je na szybko i po drodze do domu z "męczącego weekendu", więc nie zwracałem dokładnie uwagi na podstawy.

http://allegro.pl/bmw-530i-231km-lpg-shadow-xenon-alu-skora-i3032737930.html

Chodzi o to, że auto całkiem mi się spodobało i myślę o dokładnym obejrzeniu go połączonym z wizytą na stacji kontroli.

Jest kilka felerów:

1. Sprzedający twierdzi, że wymienił maskę bo była lekko puknięta w sam front, a nie chciał bawić się w malowanie. Z drugiej strony na rancie prawego błotnika podobno trzeba było zrobić zaprawkę (a to chyba oznacza jakąś przygodę?).

2. Przednia szyba Pilkington, lewe szyby Sekurit. Szyba kierowcy z otoczonym kółkiem oznaczeniem E2, szyba lewego tylnego pasażera E6 - na rocznik jakoś zapomniałem popatrzeć. :mad2: Czy to możliwe, że szyby te są oryginalne mimo różnych oznaczeń? W swoim aktualnym aucie wszystkie "E" mam takie same...

3. Tylna klapa przy samej szybie w jednym rogu koroduje, ale wiem, że to standard. Na razie nie jest źle, ale czy z tym rzeczywiście nie da się wygrać?

4. Bardzo mocno zastanawiająca mnie (na razie chyba powierzchowna) korozja na samym dole tych malowanych w czarny mat części drzwi przy szybach - słupek B od strony kierowcy. Nigdzie nie znalazłem informacji, że to typowe korodujące miejsce dla E39. To są drzwi czy może jakaś blaszana nakładka? Jeśli drzwi to chyba źle?

5. Wydaje mi się, że zauważyłem jakieś delikatne ślady korozji w miejscu na koło zapasowe. Teraz jest tam butla - czy to możliwe, że przy montażu ktoś uszkodził lakier i po prostu blacha trochę się "zarumieniła"?

6. Nad miejscem na koło zapasowe jest coś takiego jak na tym zdjęciu (w tym załamaniu, gdzie wcześniej szły przewody - to spaw czy jakieś uszczelnienie?):

http://www.m5board.com/vbulletin/attachments/e39-m5-e52-z8-discussion/48482d1190528407-project-e39-m5-tourer-boot-floor-before.jpg

Czy to normalne?

7. Z elektryki podobno kilka czujników PDC do wymiany i lewe lusterko się nie składa.

8. Na pokrywie zaworów (widać na zdjęciu) coś jakby plama z poxipolu czy innego kleju. Od czego to mogło być?

Więcej grzechów tam nie zauważyłem i sama buda to chyba największy mankament. Warto jechać znowu i zgłębiać temat czy Wasze doświadczenie mówi, że to rdzawa pułapka? Niby mam tylko 200 km w jedną stronę, ale zawsze to czas...

Numer podwozia WBADS61090GV42179

Kod typu DS61

Typ 530I (EUR)

Typoszereg E E39 (2)

Seria 5

Rodzaj konstrukcji TOUR

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik M54

Pojemność skokowa 3.00

Moc 170

Napęd HECK

Skrzynia biegów AUT

Kolor ORIENTBLAU METALLIC (317)

Tapicerka STANDARDLEDER/GRAU (N6TT)

Data prod. 2001-06-18

Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy

S216A SERVOTRONIC Wspomaganie układu kier. Servotronic

S227A SPORTL.FAHRW. MIT NIVEAUREGULIERUNG Podw. sport.+ obniż. zaw.+ regul. poz.

S249A MULITFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

S339A SHADOW LINE Shadow-Line

S363A LM RAEDER/RADIALPEICHE 32 Obr. BMW, st. le. spr. rad. 32

S386A DACHRELING Reling dachowy

S403A GLASDACH, ELEKTRISCH Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S417A SONNENSCHUTZROLLO HINTERE TUERSCH. Roleta przeciwsłoneczna drzwi tylna

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S430A INNEN-/AUSSENSPIEGEL AUT.ABBLENDEND Lust. wew./zew. z automatyką przyciemn.

S438A EDELHOLZAUSFUEHRUNG Wersja z drewna szlachetnego

S455A AKTIVSITZ FUER FAHRER/BEIFAHRER Aktywny fotel kierowcy/pasażera

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S456A KOMFORTSITZE ELEKTRISCH VERSTELLBAR Fotel komfort z pamięcią

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S500A SCHEINW.WASCHANL./INTENSIVREINIGUNG Inst.czyszcz.refl./Czyszcz. intensywne

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S609A NAVIGATIONSSYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S612A BMW ASSIST BMW Assist

S630A AUTOTELEFON MIT SCHNURLOSEM HOERER Telefon samoch. z słuchawką bezprzew.

S672A CD WECHSLER 6-FACH Zmieniarka CD na 6 płyt CD

S676A HIFI LAUTSPRECHERSYSTEM System głośników HiFi

S710A M LEDERLENKRAD M Kier. sport. wielofunk.

S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe

L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Niemcy

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

S970A BUSINESSPAKET Pakiet Business

S980A EXCLUSIVPAKET Pakiet Exklusiv

Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S202A STEPTRONIC Steptronic

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

Information

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S220A NIVEAUREGULIERUNG Zawieszenie samopoziomujące

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S459A SITZVERSTELLUNG, ELEKTR.MIT MEMORY Elektryczna regulacja foteli z pamięcią

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S488A LORDOSENSTUETZE FAHRER/BEIFAHRER Podparcie lędźwi kierowcy i pasażera

S555A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy V z pilotem

S602A BORDMONITOR MIT TV Monitor pokładowy z TV

S694A CD-WECHSLER VORBEREITUNG Instalacja zmieniarki BMW na 6 CD

Opublikowano
Ja przede wszystkim się ustosunkuje do tej przedniej szyby - bardzo często jednak się zdarza, że przednia szyba jest wymieniana, nawet jeśli auto jest bezwypadkowe, wiadomo, kamienie na trasie, czasem coś spadnie z drzewa, czasem jakieś gnojki grające w piłkę czy coś... lub zapalniczka w lecie zostawiona na podszybiu, która po nagrzaniu wybuchnie :D :mad2: autentyk... rozsadziło mi szybę od środka :norty: ... Generalnie do czego dążę, niezgodność oznaczeń szyby przedniej z resztą szyb oczywiście jeszcze nie kwalifikuje auta jako wypadkowe i ulepa :) Pzdr.
Opublikowano

ale tyle rdzy na tak nowym modelu jest niepopuszczalne. Może było to auto zalane? Sam nie wiem. Klapa to newralgiczny punkt e39. Ale skorodowane drzwi i ta wnęka. Do tego strasznie brudna. Szyba przednia jak kolega pisał bardzo często jest wymieniana nie z powodu wypadkowości.

Ja bym takiego rdzewiaka nie brał...

Opublikowano

Dobra, może sprostuję kilka kwestii bo chyba zbytnio namotałem. :)

Jeśli chodzi o wnękę na koło to spokojnie, zdjęcie wyszukałem gdzieś w googlach bo chodziło mi o ten spaw czy co to jest. Inna sprawa, że zaczyna się tam chyba coś utleniać, ale może uszkodzono powierzchnię przy montażu butli na gaz.

Klapa koroduje - to rozumiem i nie mam z tym problemu, chociaż podobno w poliftach miało być z tym lepiej?

Przednia szyba też nie jest dla mnie oznaką szrota, podobnie jak malowane elementy bo nie wierzę w 12-letnie auta bez napraw blacharskich. Przynajmniej nie w tym przedziale cenowym. :)

Jeśli chodzi o korozję (pojawiły się parchy, prawdziwą rdzą jeszcze bym tego nie nazwał :P) na drzwiach to pojawiła się tu gdzie zaznaczyłem na czerwono:

http://img40.imageshack.us/img40/6360/touring.JPG

Rozumiem krawędzie, miejsca przy uszczelkach czy pod listwami, ale to mnie zdziwiło. Stąd moje pytanie - czy ten czarny mat to po prostu malowanie drzwi, czy może jakaś nakładka, która potrafi zajść rudą.

Najbardziej martwią mnie właśnie te drzwi i ta podłoga bagażnika. I stąd właśnie moje pytanie bo na bawarkach się nie znam - czy to kosmetyka, czy raczej z auta zaczyna się robić pułapka. Liczyłem po prostu na Wasze doświadczenie w tych kwestiach bo wiadomo, że ze zdjęć można wróżyć jak z fusów.

Chyba jednak się wybiorę na solidniejsze oględziny i zobaczymy co na stacji kontroli powiedzą.