Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich mam pytanie dotyczace ekonomizera! Chodzi mi o to z kad pobiera informacje (zapewne z jakiegos czujnika:D ) gdzie jest ten czujnik i czy on naprawde mówi prawde??? pytam poniewaz moje autko za duzo pali i kiedy byłem u gazoiwników na analizie spalin i regulacji gazu powiedzieli mi ze moje autko nie przepala tego co dostaje zastanawiam sie czy jest to mozliwe ze gaz zamiast dochodzic do silnika gdzies ucieka a nie powiem czasami czuje delikatny zalot gazem pod maska. Dodam ze moja 520 pali po miescie ok 20 litrów gazu i powyzej na trasie kolo 15-17 prosze o pomoc nie wiem czy moje auto pali tyle co pokazuje wskaznik czy tez ile wylicze a róznica jest dosc spora w trasie pokazuje jakies 8-10l.
Opublikowano

Otoz ekonamizer nie pokazuje spalania gazu tylko benzyny.

Przelicza on spalanie na podstawie predkosci i np czasu otwarcia wtryskiwaczy.

Jezeli czujesz gaz w auci eto znaczy ze masz jakas nieszczelnosc w ukladzie gazu. Jest to czesty objaw uszkodzenia mieszalnika.

Jak podjedziesz do dobrego gazownika to wyciagnie on taki przyrzad i sprawdzi gdzie sie ten gaz ulatnia

Opublikowano
jak patrze na ekonomizer jerzdrzac na pb pokazuje minimalnie mniej o jakis litr około tak jakby pokazywał prawde pozatym przez wtryskiwacze równiez przepływa gaz tak samo jak i benzyna wiec musi pokazywac równierz na gazie. wczesniej jezdziłem słuzbowa e34 525 i równierz pokazywał ze spala tak jak jest a jezdziłem przed i po załozeniu instalacji lpg. wiec nie potrafie zrozumiec tego ale dzieki za odpowiedz zwłaszcza ta z ulatnianiem pozdrowiam wszystkich posiadaczy bmw zwłaszcza tych którzy zainteresuja sie moim tematem
Opublikowano

Jak gaz idzie przez wtryskiwacze (te od benzyny) to ja jestem swiety.

Albo idzie (jezeli masz sekwencyjny wtrysk gazu) przez wtryskiwacze gazowe - nie ma nic wspolnego z ekonomizerem albo jak zwykla instalacje to wowczas dostaje sie do silnika z powietrzem.

Opublikowano
Popieram.Bankowo gaz nie idzie przez wtryskiwacze benzyny
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano
wybacz kolego masz racje jakos mi sie pokreciło :D a wracajac do tematu ekonomizera dlaczego działa i pokazuje skoro nie powinien jestescie pewni ze pobiera iformacje z wtryskiwaczy???
Opublikowano
działa również na gazie choć mniej precyzyjnie .Informacje pobiera z przepływomierza!
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano

Ekonomizer pobiera sygnaly z przelozenia przepustnicy, wychylenia przeplywomierza, predkosci, oraz obrotow. Na gazie pokazuje Ci tyle ile palilby na benzynie przy tych samych parametrach tych uzadzen.

Innymi slowy jesli masz bardzo ubogo ustawione i cisniesz wiecej na pedal niz jechalbys na benzynie to ekonomizer bedzie pokazywal sporo za duzo, jak bedziesz mial mocno bogato to za malo, a przy prawidlowym ustawieniu bedzie pokazywal troszke mniej niz auto pali realnie.

A ze w M20 prawidlowe ustawienie w calym zakresie obrotow i obciazen instacji pierwszej generacji jest abstrakcja to przy dzisiejszych cenach daj spokoj, sprzedaj komus zbiornik, moze bedzie trzymal w nim wode a sam zalej benzynke i zobacz jak Twoje stare autko zyje.

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ekonomizer pobiera sygnaly z przelozenia przepustnicy, wychylenia przeplywomierza, predkosci, oraz obrotow. Na gazie pokazuje Ci tyle ile palilby na benzynie przy tych samych parametrach tych uzadzen.

Innymi slowy jesli masz bardzo ubogo ustawione i cisniesz wiecej na pedal niz jechalbys na benzynie to ekonomizer bedzie pokazywal sporo za duzo, jak bedziesz mial mocno bogato to za malo, a przy prawidlowym ustawieniu bedzie pokazywal troszke mniej niz auto pali realnie.

Zgadzam się, uogólniając - ekonomizer powinien wskazywać dokładnie tyle samo przy jeździe na Pb i LPG w tych samych warunkach. Każda znaczna odchyłka w górę lub w dół świadczy o braku odpowiedniego dopasowania dawki LPG.

Kai