Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem BMW E46 320d, 150hp z 2002 roku po lifcie. Ponizej linki do dwoch filmikow nagranych we wnetrzu auta.

Powiedzcie mi prosze czy ten charakterystyczny dzwiek (turbiny?) przy dodawaniu gazu to standard?

na luzie:

na biegu, podczas przyspieszania / jazdy:

z gory dziekuje za odp. :)

Opublikowano

kolego spróbuje strzelic :D według mnie łożysko przy paskach klinowych, czy łożysko alternatora czy może napinacza czy co tam jeszcze jest to już musisz sam albo przy pomocy mechanika zdiagnozować

Turbina jak się psuje chyba troche inaczej gwizda.

Niech ci ktoś gazuje w kabinie a ty wsadz głowe pod maske i spróbuj na ucho znaleźć miejsce z którego to się wydobywa. Ale na moje ucho tak mi to brzmi. Moge się mylić :)

szukam
Opublikowano
u mnie gwiżdże ale inaczej, mechanik powiedział że gwizd jest normalny bo te 2.0d cr maja zmienna geometrie, jednak jak wspomniałem wcześniej mój gwizd turbiny jest inny
Opublikowano

Kemot ma raczej racje. To nie brzmi kompletnie jak turbina. Metoda na osluch to jedyna opcja tutaj.

Turbo masz po lewej, pod puszka filtra powietrza.

Opublikowano

Oczywiscie najmadrzej teraz sciagnac pasek, posprawdzac rolki, wymienic te zuzyte i zalozyc nowy pasek.

Jak nie pomoze, to pompa wspomagania. Wtedy mozesz sie ratowac wymiana oleju i moze bedzie ciszej albo najlepiej wymiana.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Co do tego dźwięku, to słychać że narasta proporcjonalnie do obrotów silnika - turbo reaguje z pewnym opóźnieniem. Więc od razu można założyć że to coś "od pasków" :)
Opublikowano

Hej

Mam identyczny dźwięk w E91 320d 2009r. Pewnie też któraś z rolek.

Jak odwiedzę mechanika i zdiagnozuję to dam znać.