Skocz do zawartości

E36 = Drążek wybieraka - podmiana, regeneracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam kłopot tylko ze wstecznym biegiem. Nie chodzi o to, że ciężko wchodzi, ale to, że punkt jego "wbicia" przesunął się bardzo w lewo. Do tego stopnia, że zakupiwszy kiedyś ozdobną ramkę na skrzynię, musiałem wyciąć w niej miejsce na to, by można było wrzucić wsteczny. Gdy była w całości, jej bok uniemożliwiał wrzucenie biegu. Doczytałem, że winę za to ponosi zużyty drążek wybieraka. I tu pytanie? Czy aby na pewno? Czy jakaś regulacja pod skrzynią może tu pomóc? Dodam, że inne biegi wchodzą normalnie. Czy konieczna jest wymiana całego drążka, czy można jakieś jego zużyte elementy podmienić?
Opublikowano
Nie ma tam chłopcy żadnej regulacji a winna jest tuleja w którą wchodzi wybierak, jest zużyta i gdy wciskacie drążek w lewo i do przodu to drążek za słabo popycha wybierak przez co musicie wkładać w to tyle siły i wycinać np. ozdobną ramkę. Miałem dokładnie to samo. Regeneracja nie wiem czy będzie opłacalna, chociaż mój znajomy robi takie rzeczy, trzeba tylko dopasować odpowiednią tulejkę do gniazda pod drążkiem.Regulacji niestety nie ma. Pozdrawiam:)
Opublikowano
Dzięki Panowie za sugestię. Jak dobiorę się do tego u mechanika napiszę, jak u mnie udało się rozwiązać problem.