Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wczoraj miałem dziwną akcję z moim 528 z 99r. Otoz od jakiegos czasu z silnika dochodzil dziwny dzwiek, troche to zbagatelizowalem z braku czasu. Wczoraj stojac na skrzyzowaniu dzwiek ten nagle zrobil sie strasznie glosny, samochod zaczal sie trzęśc, zgasł. Płyn chłodzący ściekł pod samochod... Wiecej nie probowalem go zapalac, scholowalem do go pod dom. Co to moze byc???
Opublikowano

a jakie byly wskazania tempretatury?

I jakiego typu to byl dziwny dzwiek? Bo wiesz, Mozart lecący spod maski BMW to tez dziwny dzwiek ;)

pozdrawiam

t.

Opublikowano
wlasnie temp byla chyba normalna. byl smrod spod maski ale taki plastikowy, jakby wiatrak o cos oscierał albo pasek... a dziek hmm takie ocieranie glosne.. nie mam pojecia :(
Opublikowano
trudno wyrokowac tak w ciemno. Moze rozwalila sie pompa wody. Najpierw uszkodzily sie jej lozyska, co powodowalo szumy i ewentualne slizganie sie paska, a pozniej rozpadla sie kompletnie i nastapil wyciek plynu. Tylko poki co nie widze zwiazku miedzy wyplywem plynu a zgasnieciem silnika

pozdrawiam

t.

Opublikowano
czekaj, to ja go zgasiłem :) to duza awaria zakladajac tę pompę? moze miec wplyw na silnik, nie jechalem na zepsutym ani na zagrzanym.. gdzie to naprawic w wwa??
Opublikowano

jesli to pompa, to koszt pompy jest podejrzewam wyzszy niz 1000 pln. Wymiania kilka stowek. Ale nie wiem czy to pompa, no i te wahania obrotow, nie skojarzylem wczesniej.

Byloby dobrze, gdybys sam zlokalizowal wyciek plynu chlodzacego - czy sa to okolice chlodnicy i przewodow gumowych, czy moze okolice paska wieloklinowego (pompa wody). A moze (nie daj Boze) okolice glowicy.

Obejrzyj tez korek wlewu oleju i ewentualnie bagnet, czy nie ma na nim maslenego nalotu. jesli jest to jest to powazniejsza sprawa.

Czy pasek klinowy spadl czy byl na swoim miejscu?

pozdrawiam

t.

Opublikowano
jesli to pompa, to koszt pompy jest podejrzewam wyzszy niz 1000 pln. Wymiania kilka stowek. Ale nie wiem czy to pompa, no i te wahania obrotow, nie skojarzylem wczesniej.

Byloby dobrze, gdybys sam zlokalizowal wyciek plynu chlodzacego - czy sa to okolice chlodnicy i przewodow gumowych, czy moze okolice paska wieloklinowego (pompa wody). A moze (nie daj Boze) okolice glowicy.

Obejrzyj tez korek wlewu oleju i ewentualnie bagnet, czy nie ma na nim maslenego nalotu. jesli jest to jest to powazniejsza sprawa.

Czy pasek klinowy spadl czy byl na swoim miejscu?

Pompa wody kosztuje 250 (juz dobrej jakoscie , bo sa tansze) , a koszt wymiany nie powinnien przekroczyc jej wartosci :wink:

Opublikowano
Dokładnie, ja zaplacilem 200zl (nie wiedzialem ze sa z metalowym wirnikiem-bo to chyba najczestsza przyczyna awarii tych pomp). U mnie jak siadla pompa to samochod po przejechaniu kilkusetmetrow sie grzal, ale nie bylo slychac zadnych dziwnych dzwiekow.
Opublikowano
Więc jednak to była pompa wodna. Rozwaliła sie. Łożysko się rozsypało. Naprawiałem a Piasecznie i jestem zadowolony. PzdR