Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to moja pierwsza wizyta wiec witam wszystkich uzytkownikow forum i marki BMW

Pojawil mi sie komunikat - dynmiczna kontrola tłumienia DDC niesprawna.Przeszukalem juz forum ale nic nie znalazlem na ten temat.Czy ktos miał juz taki problem i moze mi wyjasnic o co dokładniej chodzi.Byłem juz w warsztacie podlączyli pod kompa i dalej nic nie wiem . Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat ?

Opublikowano

To chyba to:

DDC - Dynamic Damping Control- System ten pozwala na dostosowanie parametrów zawieszenia do konkretnej sytuacji na drodze za pomocą elektronicznych czujników i elektrycznie sterowanych zaworów regulacyjnych. Ma to zapewnić optymalne tłumienie w każdej sytuacji, a co za tym idzie - maksymalną przyczepność i bezpieczeństwo

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
podlaczyli do kompa i co? nie znalezli zadnego bledu? jakies objawy oprocz komunikatu? Edytowane przez Bono

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Byłem juz w warsztacie podlączyli pod kompa i dalej nic nie wiem . Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat ?

Co Ty za warsztat odwiedziłeś??

Lepicie te auta u Zenka a potem pretensje do całego świata :)

Opublikowano

Witam

mi też pojawiał się ten komunikat ,jak byliśmy w górach a samochód stał na pochyleniu

i tylko po nocy

po ruszeniu jakieś 100metrów zgaszeniu i uruchomieniu samochodu błąd znikał

po powrocie do Warszawy błąd pojawił się tylko raz a od 3 dni jest wszystko OK :)

Opublikowano
Miałem podobny problem jakieś 2 lata temu i przyczyną był kabelek dochodzący do amortyzatora lub stabilizatora z przodu. Po prostu się trochę przetarł i robiło się jakieś zwarcie co jakiś czas.
Opublikowano

komunikat ten pojawil mi sie teraz w okresie zimowym i przy pierwszych mrozach wiec myslalem ze ma to zwiazek z zimnem , sniegiem i blotem solnym .ponadto zauwazylem ze nie zawsze moge wlaczyc tryb sport tzn nie zawsze zapalalo sie zielone swiatelko w przycisku -jednego dnia bylo drugiego nie .dlatego tez myslalem ze moga to byc wlasnie styki, kabelki .

warsztat ktory odwiedzilem ma najwiecej pozytywnych opini w moim regionie (czytalem posty)ale nie chodzi mi tu o tworzenie komus antyreklamy czy reklamy .fakt przyjeli mnie w sobote przed samym zamknieciem i to juz jest dla mnie plusem na ich korzysc ,- wiec spedzilem tam malo czasu- diagnosta podpial pod kompa zrobione ogledziny od dolu i nic na pierwszy rzut oka nie widac . jestem umowiony na inny termin a poniewaz nie ma mnie w tej chwili w kraju wiec ta droga chce zebrac jak najwiecej wiadomosci na ten temat przed ponowna wizyta w jakimkolwiek warsztacie .

Opublikowano
dokładnie to samo było u mnie...zima + deszczowa pogoda i nie można było włączyć trybu sport...diagnostyka kompem utrudniona bo za każdym razem jak jechałem do serwisu to było ok i komputer nic nie pokazywał...zero zapamiętanych błędów. Aż w końcu za którymś razem udało mi się trafić na wyświetlający się błąd podczas przejazdu obok serwisu i wykryli że to ten kabelek. Od tamtego czasu pełen spokój.