Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak w temacie mam e91 z koncowki 2008 z 143 konnym silnikiem diesla. Jezdzilem w zime bylo ok, teraz gdy troszke cieplej zaczyna sie wylaczac na skrzyzowaniach, wiem ze istnieje funkcja start stop ale myslalem ze w chybrydach. W Dieslach tez? Nie uszkadza to dieslowskiego silniaka takie wylaczanie? Ewentualnie da sie prosto to wylaczyc?
Opublikowano

W dieslach tez to jest. Jest sporo na forum na ten temat. I z tego co pamietam to chyba da sie to deaktywowac.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
W chybrydach mówisz...? Na pewno częste rozruchy nie mają dobrego wpływu na żywotność silnika. Wyłączyć możesz za każdym razem jak odpalisz samochód przyciskiem na konsoli środkowej. Podobno da się też zakodować jakoś tak żeby samochód przy każdym odpaleniu pamiętał ostatni stan (więc wyłączysz przyciskiem to nie będziesz musiał za każdym razem klikać).
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Możesz wyłączać to za każdym razem przy włożeniu kluczyka do stacyjki (czy tam dopiero po zapaleniu) przyciskiem pod panelem klimatyzacji (drugi od prawej, powinna się świecić pomarańczowa dioda pod przyciskiem po wciśnięciu).

Da się zakodować, aby był pamiętany ostatni stan:

viewtopic.php?f=70&t=160749

Przez pół roku miałem tak, że na pierwszych światłach (przeważnie po ok. 20km jazdy) przed puszczaniem sprzęgła wzrok lądował na tym przycisku - czy aby napewno to wyłączyłem :? , z teraz puszczanie sprzęgła na światłach bez stresu :cool2:

Opublikowano
Hmmm... kłania się lektura instrukcji. Moim zdaniem znajomość funkcji przycisków w samochodzie (a w końcu nie ma ich aż tak dużo) to naprawdę konieczna i dość podstawowa wiedza. :mad2: :duh: