Skocz do zawartości

Kontrolka automatycznej skrzyni biegow.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego Zyg proponuję update softu w sterowniku skrzyni lub w całym aucie.
Opublikowano
Co się tyczy soft update skrzyni biegow to czytałem na jakimś BMW forum że do tych roczników nie ma żadnych nowych update.A jakiś nieautoryzowany soft nie wchodzi w rachube.Rzecz po prostu w tym że zapaliła sie ta cholerna kontrolka i nie wrzuciło wyższego biegu,poza tym nic więcej sie z autem nie działo.
Opublikowano
Zyg - update softów nie są do modelu skrzyni lecz do zastosowanego sterownika, w danym roku potrafi wyjść 3 rodzaje sterownika, jak byś mi odczytał numer sterownika jaki masz to jestem w stanie ci podać czy masz aktualizacje czy nie. Do każdego auta wypuszczonego z fabryki są aktualizacje ale zdarza się tak ze ktoś po drodze aktualizował auto.
Opublikowano
Gdzie mam szukać ten numer sterownika?
Opublikowano
Jesli ten numer sterownika znajduje sie w menu komputera pod pozycja 1.5 to wyswietla mi tam 05_080.
Opublikowano
Aby odczytać numer sterownika musisz się albo do niego dogrzebać od strony skrzyni, albo podłączyć INPĘ lub DIS i odczytać Part number. Jest to 7 cyfrowy numer.
Opublikowano
Nie mam żadnego DIS ani INPE(muszę się trochę dokształcić w tym temacie i z kąd to ściągnąć) więc będę szukał przy skrzyni biegów.Jak to ma wygłądać i gdzie dokładniej mam tego szukać?Mam skrzynie z GM
Opublikowano

Sterownik pewnie jest nad skrzynią i możesz niemieć dojścia do niego. Idealnie było by się podłaczyć komputerem i odczytać dane, wtedy można by też wiedzieć czy były robione update.

Tu masz link jak to wygląda http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/24_0886-sterownik-egs-zaprogramowany/i47790/kL/sN/r2004/m06

Ostatni soft jaki wyszedł był z 2006 roku ogólnie od 2004 roku do 2006 wyszło 5 update.

Opublikowano
Dzięki.Poszukam go nad skrzynią.Za jakieś 30 min. odpowiem czy udało mi się tam dostać.
Opublikowano

Nie ma szans sie dostać do tego sterownika.

Jestem drugim właścicielem auta i wątpię w to że poprzednik robił soft update.Auto było kupione z leasinguCzego można oczekiwać po soft update?

Opublikowano
Lepszej pracy skrzyni, płynniejszej zmiany biegów, większej elastyczności i ekonomiczności. Jednocześnie z zmiana softu w skrzyni rekomenduję wymianę softu w sterowniku silnika.
Opublikowano
Dzięki za porade.Przy najbliższej okazji zrobię tak jak zalecasz.