Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem ze skrzynią.

Nie wchodzą biegi przy włączonym silniku , podczas gdy silnik jest wyłączony to skrzynia chodzi bez problemu. Myślałem ze to problem oleju który zgęstniał pod wpływem mrozu ale przyszło ocieplenie i dalej to samo. I teraz nie wiem czy to sprzęgło , docisk czy coś w skrzyni się zje....

Opublikowano
A wrzuć bieg na zgaszonym, wciśnij sprzeglo i spróbuj odpalić tylko tak żeby przed autem nic nie było jak auto pojedzie na wciśniętym sprzęgle to może być wina docisku,wysprzęglika ,pompy sprzęgła .Najpierw spróbuj odpowietrzyć wysprzęglik jak dawno płyn nie wymieniany to też może być przyczyną
Opublikowano

a jak pedał sprzęgła chodzi? normalnie, czy ciężko lub zbyt lekko? jeździłeś ostatnio jakoś "dynamicznie" ;) np dookoła własnej osi itp?

ja bym sugerował jednak zrzucenie skrzyni i zobaczenie na docisk i tarczke sprzęgła - dam komus łeb urwać, że sprzęgło się skończyło (mogła okładzina od tarczki sprzęgła się odczepić lub docisk się spierdzielił

Opublikowano
Fakt ze ostatnio się kręciłem trochę i może to od tego.Panowie w piątek jadę go zaprowadzić do znajomego mechanika sprawdzimy te rzeczy o których wspominacie i dam znać jak sytuacja wygląda
Opublikowano
Panowie dziwna sprawa , wsiadam do auta z rana odpalam i jadę , wchodzi co drugie bieg po przejechaniu jakiś 3 km wchodzą wszystkie biegi a przy wrzucaniu 1 coś stuka stylu jakby na moście , następnie zrobiłem jakieś 15 km i wszystko jest ok tylko jakiś stuk przy 1 biegu.