Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na trasie zapalila mi sie kontrolka zuzytych klockow,pomimo ze komputer daje jeszcze 15tys. Nastepnego dnia po umyciu auta kontrolka znikla i juz sie nie zapalila,klocki nalezaloby jak najszybciej wymienic czy moge jeszcze posmigac te 15 tys. km :roll:
Opublikowano

Nie można w ciemno powiedzieć tak lub nie. Sądzę, że jakaś przyczyna zapalenia się kontrolki była.

Jeśli powodem był np. uszkodzony kabelek lub jakieś zwarcie to pojeździsz, ale:

1. sprawdź faktyczne zużycie klocków, jeśli mają więcej jak 4 mm to ja bym ich jeszcze nie wymieniał.

2. sprawdź stan czujnika zużycia klocków przód lub tył (w zależności od komunikatu)

3. jeśli to była mała, czerwona kontrolka to może ona oznaczać niski poziom płynu hamulcowego lub niecałkowicie opuszczony hamulec ręczny.

Komputer ma nam pomagać i przypominać, o wymianie decydujesz ty lub twój mechanik (jeśli się nie znasz :wink: )

Ja mam w tej chwili przód 10 000 km po terminie wymiany a tył 500 km po terminie i o dziwo przód jest w dużo lepszej kondycji jak tył. Wymiana lada chwila.

Pozdrawiam
Opublikowano

podłączę się do wątku.

moje auto za 1300km będzie się domagało wymiany klocków hamulcowych, przy okazji do wymiany pójdą tarcze. Mam pytanie -czy nie będzie zbytnią rozrzutnością kupowanie oryginalnych tarcz i klocków w ASO? Jak się zapatrujecie na zamienniki -np. TEXTAR ?

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Opublikowano (edytowane)

czyli nie możesz jeszcze nic powiedzieć o takiej konfiguracji.

w moim poprzednim aucie miałem tarcze ATE power disc na przedniej osi, nie było z nimi żadnych problemów. Tył też ATE i porażka (wstyd o tym wspominać ale miały wybite cechy "made in poland"). Bardzo źle się zużywały o hamowaniu nie wspomnę.

Edytowane przez hauer

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Opublikowano
czyli nie możesz jeszcze nic powiedzieć o takiej konfiguracji.

Na razie nie mogę. Tylko słyszałem, że są dobre, zwłaszcza klocki ate ceramic.

Sam nie wiem jeszcze co kupić na tył. :?:

Pozdrawiam
Opublikowano

W ASO wspominali, że Textar jest dostawcą tarcz na pierwszy montaż. Znalazłem też informację o linii części Textara nazwaną OE Line -jakość oryginału. Może to?

Ja się tylko obawiam o skuteczność hamowania. Jeśli zamienniki nie wpływają znacząco na długość drogi hamowania, to chyba nie będę się wydurniał i je wezmę.

1200-1600 za wymianę przednich tarcz, klocków i czujnika w programie "renesans" to wg mnie nie mało.

Opublikowano

Dzięki, wezmę pod uwagę.

Moje klocki + tarcze + czujnik + 1l płynu ham. - 815 zł (przód)

Części ori - masakra :mad2:

Pozdrawiam