Skocz do zawartości

320d m47 ubywa płynu po wymianie termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam trochę dziwny problem, wymieniłem termostat główny ponieważ stary świrował, no i teraz coś mnie dręczy, otóż ubywa mi płynu chłodzącego, co wcześniej nie występowało, przeglądałem wszystkie miejsca gdzie ten płyn mógł uciekać, i sucho..., może go ubywać bo słabo odpowietrzyłem i się po trochu odpowietrza w układzie? czy może wlewam za dużo i się spiętrza i wylewa przez korek? chociaż w tym wypadku bym zauważył, głowicę odrzucam bo przed wymianą było wszystko w porządku..

Opublikowano
u mnie to samo po wymianie termostatu głównego. Minimalnie bo minimalnie ale jednak ubywa płynu. Robię dużo kilometrów i np po miesiącu jest ten pływak o te 0,5 cm niżej. Nie mam teraz warunków niestety żeby się w to bawić (złamana ręka). Ja umyję wszystko dokładnie i będę patrzył czy się ślady jakieś nie pojawiają. Jakbyś trafił gdzie ubywa daj znać.
Opublikowano

U mnie wrecz odwrotnie... przed wymiana termostatu bardzo duzu mi ubywalo plynu. Praktycznie co miesiac zapalala mi sie kontrolka o niskim stanie plynu. Teraz jest wszystko ok.

Moze przy termostacie egr macie jakis wyciek? U mnie tez sie robilo tam wilgotno na wezu. Moze ktorys waz nieszczelny

Opublikowano
Tak podejrzewam. Bo trochę tych węży trzeba rozłączyć a nie daje się tam nowej uszczelki jak pod termostat główny
Opublikowano

swego czasu miałem podobny problem i też nie było widać gdzie ucieka.Okazało się że oring w gnieździe górnym przewodu nr 11

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2106&hg=11&fg=35

łączącego termostat egr był delikatnie uszkodzony.Ten oring nie jest wyszczególniony na obrazku i w aso go nie dostaniemy ale bez problemu można dopasować.

Opublikowano
  • Autor
zobacze z tym egr, patrzyłem na zimnym silniku było wporządku, może jak się zagrzeje coś tam się dzieje...
Opublikowano
właśnie tylko na ciepłym puszczało ale wizualnie nie było za bardzo widać tylko przez wyczucie palcami
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
miałem ten sam problem tylko że ja wykręcałem też termostat egr i mi ciekło po miedzy chłodniczką egr a termostatem... po wymianie termostatu głównego poszła mi chłodnica egr objawy takie jak przy uszczelce pod głowicą.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
mi oprócz walniętej turbiny pociekła chłodniczka egr :cry2: będzie wydatek :mad2: zdjęłem górną metalową rurkę co idzie od chłodniczki a tam wszystko mokre w środku... chyba to napewno dziurawa chłodniczka nie? czy jest jeszcze jakaś możliwość aby płyn chłodniczy się dostawał do środka? (gdzie powinny być tylko spaliny)? I jaki mniej więcej koszt chłodniczki??? Wiem, że jest na allegoro ale chcę wiedzieć po ile normalnie chodzą żeby nie przepłacić bo i tak wydatki konkretne się szykują... :cry2: