Skocz do zawartości

E46 320d 150KM- drugi alternator spalony:( Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mój problem polega na tym, że chyba spalił mi się drugi alternator:/ W pierwszym spalił się stojan i diody. Kupiłem drugi( używkę) oczywiście przed założeniem sprawdziłem w warsztacie i był ok. Po dosłownie kilku dniach, znowu smród pod maską i nie można się dotknąć do alternatora:( Odłączyłem podgrzewacz, bo mam walnięty i dalej się grzeje. Samochód stał całą noc, rano odpaliłem i po minucie już nie mogłem się dotknąć do alternatora. Może ktoś pomóc co jest tego przyczyną?:(
Opublikowano
Używka była sprawdzana, także to odpada. Podgrzewacz odłączyłem czyli to też odpada:/ Najciekawsze jest to, że ładowanie jest ok:/
Opublikowano
Miałem podobną historie ,alternator po 5 min pracy był już tak gorący że az pasek wieloklinowy zaczynał dymić. Wina była w sterowniku świec żarowych . Po wymianie tego sterownika problem się już nie powtórzył .Tak przynajmnij było w moim przypadku
Opublikowano
Czytałem gdzieś, że może to być sterownik, tylko jest jedno małe "ale":/ Trzy miesiące temu sterownik był naprawiany u człowieka z bmw-sport.pl i dał na niego dożywotnią gwarancje, także taką ewentualność wykluczam. Przez trzy miechy było ok, a tu nagle takie jaja:( Jadę jutro do elektryka, zobaczymy co poradzi.
Opublikowano
Gdy założyłem drugi alternator poskladalem wszystko do kupy tak jak trzeba. Czyli podgrzewacz też był podłączony. Od razu po odpaleniu podgrzewacz robił zwarcie i upalil diodę w alternatorze. Nie wiedziałem o co chodzi i odlaczalem wszystko po kolei, ale było juz za pozno:/ Po wymianie diod w drugim alternatorze nie podlaczalem juz podgrzewacza i jest wszystko ok.
Opublikowano
ja tez miałem walniety podgrzewacz ale alternatora mi nie spaliło,a tak swoja droga to ten podgrzewacz jest tak potrzebny jak sanki w lipcu.nie dość że sie często psuje, to i cholernie drogie i pradu duzo zjada.