Skocz do zawartości

E46 320d 150KM- drugi alternator spalony:( Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mój problem polega na tym, że chyba spalił mi się drugi alternator:/ W pierwszym spalił się stojan i diody. Kupiłem drugi( używkę) oczywiście przed założeniem sprawdziłem w warsztacie i był ok. Po dosłownie kilku dniach, znowu smród pod maską i nie można się dotknąć do alternatora:( Odłączyłem podgrzewacz, bo mam walnięty i dalej się grzeje. Samochód stał całą noc, rano odpaliłem i po minucie już nie mogłem się dotknąć do alternatora. Może ktoś pomóc co jest tego przyczyną?:(
Opublikowano
Nie cieknie Ci plyn wspomagania na alternator?
Opublikowano
  • Autor
Nie, alternator jest suchutki, a płynu nie ubywa:/
Opublikowano
Byc moze trafiles kiepska uzywke lub wykonczyl Ci alternator uszkodozny podgrzewacz cieczy.
Opublikowano
  • Autor
Używka była sprawdzana, także to odpada. Podgrzewacz odłączyłem czyli to też odpada:/ Najciekawsze jest to, że ładowanie jest ok:/
Opublikowano
Miałem podobną historie ,alternator po 5 min pracy był już tak gorący że az pasek wieloklinowy zaczynał dymić. Wina była w sterowniku świec żarowych . Po wymianie tego sterownika problem się już nie powtórzył .Tak przynajmnij było w moim przypadku
Opublikowano
  • Autor
Czytałem gdzieś, że może to być sterownik, tylko jest jedno małe "ale":/ Trzy miesiące temu sterownik był naprawiany u człowieka z bmw-sport.pl i dał na niego dożywotnią gwarancje, także taką ewentualność wykluczam. Przez trzy miechy było ok, a tu nagle takie jaja:( Jadę jutro do elektryka, zobaczymy co poradzi.
Opublikowano
  • Autor
Mechanicy rozkładają ręce:(
Opublikowano
Akumulator nie grzeje sie rownoczesnie?
Opublikowano
  • Autor
Akumulator ma normalną temperaturę:/
Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany:) Powodem przegrzewania alternatora był niesprawny podgrzewacz cieczy:) Pozdrawiam!
Opublikowano

"Podgrzewacz odłączyłem czyli to też odpada:/"

Wiec wprowadziles Nas w blad.

Opublikowano
  • Autor
Gdy założyłem drugi alternator poskladalem wszystko do kupy tak jak trzeba. Czyli podgrzewacz też był podłączony. Od razu po odpaleniu podgrzewacz robił zwarcie i upalil diodę w alternatorze. Nie wiedziałem o co chodzi i odlaczalem wszystko po kolei, ale było juz za pozno:/ Po wymianie diod w drugim alternatorze nie podlaczalem juz podgrzewacza i jest wszystko ok.
Opublikowano
ja tez miałem walniety podgrzewacz ale alternatora mi nie spaliło,a tak swoja droga to ten podgrzewacz jest tak potrzebny jak sanki w lipcu.nie dość że sie często psuje, to i cholernie drogie i pradu duzo zjada.