Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jest to moj pierwszy post wiec prosze o zrozumienie.

Mam BMW E60 520i i ostatnio zaczeła mi sprawiać klopoty. Mianowicie po odpaleniu( czasami ciezko ) silnik dostaje drgań, i wyskakuje komunikat "engine fault, drive moderately" i praktycznie auto przestaje reagowac na pedal gazu, zaczyna sie dusic jakby mialo zaraz zgasnac ,obroty skacza. Gdy uda sie normalnie uruchomic i kawalek przejechac, przy ok 3000 obrotów i wiecej zapala sie ten sam komunikat i samochod przestaje jechac, brak reakcji na gaz i brak mocy. Jest to moje pierwsze bmw wiec prosze o pomoc.

Opublikowano

po podpieciu pod inpe daje następujące błedy :

Error Nr. 10055 2747 mis-fire cylinder 4

Error Nr. 10051 2743 mis-fire cylinder 5

Error Nr. 10053 2745 mis-fire cylinder 6

Error Nr. 10386 2892 mis-fire with low tank volume

Error Nr. 10062 274e mis-fire on several cylinders

Error Nr. 10179 27c3 therm. oil level sensor

Error Nr. 10426 28ba Inlet-camshaft bank1:rough-running

Pomocy !!!!!!

Opublikowano
ma ktos jakies pomysly o co chodzi ?? dodam ze dzis juz nie odpalilem.Tzn odpalilem,pochodzil z 10 mniut na postoju po czy zaczal wariowac i zgasl i nie dalo sie juz odpalic.
Opublikowano

Te błędy wyglądają na wypadanie zapłonów na cylindrach 4,5,6, co potwierdza nierówna praca silnika. Cewki? Świece?

Jest tez wypadanie zapłonów na rożnych cylindrach i przy niskim poziomie paliwa. Może pompa w zbiorniku ci szwankuje i nie podaje tyle paliwa co powinna?

Opublikowano
swiece wykluczylem bo wymienione na nowe , dzis chcialem pozamieniac cewki i sprawdzic czy wtedy zaplon nie bedzie na innych wypadal ale juz nie dalem rady bo nie pali, a jak najlepije sprawdzic pompe?? wiem ze u mnie sa jakies 2 prawa i lewa, w tej lewej jest chyba filtr paliwa jak sie nie myle
Opublikowano
patrzyłem na wtryski ile podaja palwa i ledwo ledwo co paliwo lecialo podczas krecenia wiec podejrzewam pompe, jest jakas mozliwosc jej sprawdzenia??
Opublikowano
Z tego co sie dowiedzialem to nie jest filtr paliwa tylko jakis filtr z weglem aktywnym. Dzis wymienilem czujnik połozenia wałka rozrządu i błąd zniknal po odpaleniu, z tym ze odpalil dopiero na holowaniu i jest prawie dobrze.Blad wyskoczyl mi jeszcze raz przy bardzo wyskokich obrotach , ale mysle ze moze to byc spowodowane vanosem bo troche mi rzezi, po zgaszeniu silnika i odpaleniu bledu nie ma i silnik chodzi ok.czy jest to mozliwe by vanos na to wplywal??
Opublikowano
i to by bylo na tyle w prawidlowej pracy silnika, dzis zas zaczal skakac szarpac az w koncu stanal mi na srodku drogi, nie moglem go odpalic, dopiero przy pomocy plaka psikanego do filtra powietrze odpalil. chodzil ledwo ledwo ale dalo sie jechac, po czy po kilku kilometrach silkin jakby odzyl,nic nie przerywal a blad swiecil, pomozcie bo juz nie mam pojecia co go boli :( !!!!!!!
Opublikowano

Tak zdalnie to niewiele można ci pomóc. Problem albo z zasilaniem paliwem, albo z zasilaniem powietrzem, albo z zasilaniem świec wysokim napięciem, albo ze świecami, albo czujnikiem położenia wału, albo z jakością paliwa, albo z elektryką.

ja bym zaczął od sprawdzenia jakości paliwa (czy nie ma wody), skontrolowania/wymiany filtra paliwa, pomiaru ciśnienia na szynie wtryskiwaczy, później pomiar wydajności wtryskiwaczy, następnie powielacze napięcia. Oczywiście wszystko razem z komputerem podpiętym do auta i kimś ogarniającym temat diagnostyki.

Opublikowano
wymiana czujnika połozenia wałka rozrządu załatwila sprawe, a wie ktos moze jak wyglada obieg paliwa ?? chodzi mi dokladnie ktoredy z lewej czesci baku zaciagane jest paliwo do prawej ( do pompy ) bo cos mi sie wydaje ze u mnie nie przelewa paliwa z lewej do prawej.