Skocz do zawartości

Problem z PDC w e61 z 02.2007r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

mam problem z PDC w mojej e61 z 02.2007. W lipcu zeszłego roku zalało mi bagażnik (tam gdzie koło zapasowe i niżej genialnie zamontowane sterowniki :/) Wtedy padły też czujniki. Skończyło się na kupnie w ASO nowego sterownika do PDC, zaprogramowanie go i nawet działało. Czasami po wizycie na myjni bezdotykowej nie działały znowu- ale jak wszystko przeschło wszystko wracało do normy. W czasie jesieni i teraz w zimie robiło się coraz gorzej- aż znów nie działają w ogóle.

Do nowego sterownika nie dostało się nic wody i nie ma wilgoci- sprawdzam na bieżąco

Podłączając pod kompa pokazuje błędy, że wszystkie czujniki są padnięte (chyba raczej nie możliwe, aby wszystkie naraz) oraz błąd 9E3B - Supply, ultrasonic sensor.

Napięcie pokazuje mi około 3,3 V. Tak ma być?

Ściągałem obydwa zderzaki, sprawdzałem i czyściłem wszystkie wtyczki do czujników i nadal nic. Podłączałem sterownik, który był oryginalnie i ten nowy- ale ciągle nic.

jeżeli ktoś wie jak rozwiązać ten problem, proszę o pomoc, zaczynam mieć powoli dość... ( a liczyłem, że na BMW można jednak liczyć)

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
wtyczki psiknąłem kontaktem i jak na razie nic :/ chyba muszę je rozebrać i mechanicznie przeczyścić, może coś to wreszcie da :cry:
Opublikowano
  • Autor
niby wszystko gra :/ ma ktoś może jakieś schematy elektryki pdc w e61??
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
czujniki jak nie działały, tak nie działają, chociaż wczoraj- na chwilę się aktywowały. Odpaliłem auto i przy wrzucenie wstecznego zaczęło znowu ostrzegać przed przeszkodami. Ale niestety po przejechaniu kilku kilometrów znów przestały działać. I tak zdarzyło się parę razy w ciągu całego dnia. O co chodzi??? :mad2:
Opublikowano
Kolego kable na 100% masz przerwane. Sprawdź ktora nie dziala czy z przodu czy z tylu, wadliwa czujka nie tyka ani nie pulsuje przy włączonym pdc.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano
  • Autor

No też mi się tak wydaje, tym bardziej, że gdy jeszcze chodziły, po myciu na myjce ciśnieniowej- dopóki nie powysychało też lubiły nie działać :/

Najgorsze jest to, że już wszystkie czujniki sprawdzałem, odpinałem, czyściłem wtyki a tu dalej kiszka :/ może gdzieś po drodze ....

macie pomysł, gdzie są najbardziej newralgiczne miejsca?

Opublikowano
Do sprawdzenia wiązki PDC pod zderzakami. Zacznij od przedniej pewnie zgniła.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
nic, wszystko tam ok. jedyna opcja sterowni chyba :/ ...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Podepnę się pod temat, E61, wczoraj wsiadam, odpalam i wyskakuje błąd PDC, nie ma go (PDC) wcale. Gdzie znajdę jego moduł aby sprawdzić wtyczki? Bo troche dziwne, że przestał cały działać po postoju w garażu... Sensory to raczej nie są, bo wszystkie działały bez problemu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Podepnę się pod temat, E61, wczoraj wsiadam, odpalam i wyskakuje błąd PDC, nie ma go (PDC) wcale. Gdzie znajdę jego moduł aby sprawdzić wtyczki? Bo troche dziwne, że przestał cały działać po postoju w garażu... Sensory to raczej nie są, bo wszystkie działały bez problemu...

Wystarczy ze zepsuje się jeden czujnik i cały PDC przestaje działać. Moduł jest gdzieś w bagażniku, u mnie w E60 jest we wnęce na koło dojazdowe.

Opublikowano

witam

Moduł jest we wnęce koła zapasowego

Ten czarny zaznaczony na fotce pionową elipsą

Dochodzą do niego trzy wiązki

http://img213.imageshack.us/img213/3907/styropianzaznaczone.png

pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi, faktycznie miałem w przeddzień zepsucia się taki objaw, że jeden czujnik z przodu pokazywał w trakcie włączenia PDC maksymalne zbliżenie (czyli czerwono), wrzuciłem to na karb zabrudzenia i padającego deszczu... Czyli to jednak wina czujnika?

PS. Kurcze, nawet pamiętam który to był :P ...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czyli to jednak wina czujnika?

Najprawdopodobniej tak, rzadko dochodzi do usterki modułu, chyba że zostanie zalany.

Opublikowano
Rozumiem, jak najłatwiej wymontować czujnik PDC z przedniego zderzaka ?
  • 3 lata później...
Opublikowano
Czyli to jednak wina czujnika?

Najprawdopodobniej tak, rzadko dochodzi do usterki modułu, chyba że zostanie zalany.

Tu się nie do końca zgodzę. Miałem podobny objaw w swoim e61 i mimo suchutkiego bagażnika moduł się spalił. Warto go wyciągnąć i sprawdzić na płytce scalonej czy nie ma śladów spalenia. Zewnętrznie mój moduł wyglądał jak z fabryki ale po zdjęciu obudowy i oględzinach płytki okazało się że wybuchł jeden rezystor i po układzie scalonym. Błąd wywaliło w INPA "9E3B Fehlerort: Wandler Versorgung". Próbuje go właśnie reanimować i coś tam wspawać w miejsce spalonego rezystora zobaczymy co wyjdzie.