Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam co oznacza po włączeniu zaplonu duży pomarańczowy wykrzyknik? Jak auto odpadli wykrzyknik znika. Druga sprawa to jak samochod stał na zewnątrz to tez zdarzyło sie ze zapaliła spiralka pomarańczowa dodam ze było wtedy -6 to rozumiem ze podgrzewacz świece tak i to jest normalne? Kolejna sprawa o którą chce Was zapytać to jest coś takiego ze jak silnik sie rozgrzewal i jechałem chwile na tych samych obrotach powiedzmy 1700 to poczułem szarpniecie jedno i pózniej jeszcze z dwa i koniec. Zaobserwowalem to tylko na zimnym silniku podczas jazdy. Co to może być? Turbo i wtryski raczej odpadają bo było to sprawdzane jakiś tydzień temu.
Opublikowano

Pomarancowy wykrzyknik pokazuje sie jak jest za malo np plynu do spryskiwaczy,albo malo paliwa...maly wykrzyknik powinien zostac przy przebiegu.

Pomaranczowa spiralka jest od grzania swiec i to normalne ze sie zapala na mrozie.

Opublikowano
(...)jak silnik sie rozgrzewal i jechałem chwile na tych samych obrotach powiedzmy 1700 to poczułem szarpniecie jedno i pózniej jeszcze z dwa i koniec. Zaobserwowalem to tylko na zimnym silniku podczas jazdy. Co to może być? Turbo i wtryski raczej odpadają bo było to sprawdzane jakiś tydzień temu.

Czy wszystkie świece masz sprawne? Jeśli nie to może być tak że odpala Ci nie wszystkie cylindry, dopiero potem dołączają się po rozgrzaniu. Generalnie na zimnym silniku tego typu nierówna praca raczej nie powinna być czymś niepokojącym, jeśli nie jest to jakieś bardzo mocne szarpanie i żadnych błędów nie ma to bym się nie przejmował i jeździł.

Opublikowano
Ten wykrzyknik sie potwierdził bo właśnie chwile temu zapaliła mi kontrolka od spryskiwaczy. Sorry za takie pytania ale w e46 było całkiem inaczej :) a co do tego szarpniecie to delikatne. Myślałem ze może filtr paliwa tylko nie wiem gdzie on sie znajduje bo jakoś mało jest instrukcji co i jak robić w e90. Świece raczej nie bo po odpaleniu pracuje równo.
Opublikowano
Myślałem ze może filtr paliwa tylko nie wiem gdzie on sie znajduje bo jakoś mało jest instrukcji co i jak robić w e90.

No tutaj to powiedziałeś :wink: Akurat instrukcji jest mnóstwo, nawet na naszym forum - tutaj masz jak wymienić filtry, m.in. paliwa viewtopic.php?f=15&t=132325. Przy Twoim silniku jest nieco inaczej, ale te rzeczy generalnie są łatwo wyszukiwalne...

Opublikowano
To szarpanie jednak występuje i to przy tych morozach -10 -15 jest coraz częstsze ale tylko do momentu gdy silnik sie nie rozgrzeje czyli po jakiś 8 km to dopiero ustępuje. Jest to tak jak by chwilowy brak dopływu paliwa, szarpniecie podczas przyspieszenia.
Opublikowano
Wtryski były sprawdzane tak jak pisałem jakieś 2 tyg temu i wszystko było git. Mogę sie łudzić ze wymiana filtra paliwa pomoże? Pytam bo jest trochę zimno żeby w garażu marznac i go wymienić jak i tak pewnie to nic nie da. To szarpanie tak jak pisalem wystepuje tylko na zimnym podczas delikatnego przyspieszenia