Skocz do zawartości

e39 523i Gdy temperatura poniżej 0 Nie działa abs i asc

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie też tak było, w sumie nadal jest.

Wiem że były zimne luty na sterowniku, i wywalało jakieś błędy, po naprawie przestało, poza jednym dotyczącym tylnego prawego czujnika.

Jeśli tylko zrobi się cieplej, jest już w porządku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To zrób odczyt błędów, będziesz widział co system uważa za uszkodzone.

Jak czujnik, to możliwe że masz zawilgoconą kostkę, i jak woda zamarza, to traci połączenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie jest tak.

Tylny prawy czujnik w temperaturach powyżej około +28 stopni (upalne lato) staje się "uszkodzony"-gdy temp.spadnie jest ok.

Mam drugi czujnik (teraz),który "staje się uszkodzony" w temperaturze poniżej zera.

Wybiorę się któregoś dnia do samochodu (parkuję pod chmurką na parkingu strzeżonym i z powodu mrozu nie mam weny) i podłączę go do komputera i zdiagnozuję.

Oba czujniki są oryginalne.Nie wiem co to może być-muszą być chyba w jakiś sposób uszkodzone :?: :?:

Opublikowano
U mnie było wszystko ok, dopuki były temperatury dodatnie, jak zeszła temperatura poniżej zera to zapalało się ASC i ABS, podłączyłem kompa, padło na prawy tylny czujnik więc go wymieniłem i było ok, wszystko wróciło do normy.Po dwóch dniach znowu sie zapaliło oczywiście po spadku temp ponizej zera, ale tym razem komp pokazał czujnik lewy tył, nie działał mi tez predkościomierz i ekonomizer, pomyślałem że to nie możliwe że dwa czujniki padły w tym samym momencie i podejrzewałem sterownik, że ma wine. Zaryzykowałem i kupiłem znowu następny czujnik na tył, zamontowałem i na szczęście jest już ok z 2 miesiące, jednak to były czujniki uszkodzone a nie sterownik