Skocz do zawartości

E46 320d Problem z oświetleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam e46 320d ostatnio spalily mi sie żarowki w oświetleniu bagaznika,wymieniłem na nowe i nieswiecą,ten sam problem mam z podświetleniem tablicy rejstracyjnej,tez wymieniłem żaróweczki i nieświeci,najbardziej irytuje mnie to że na kokpicie mam wyświetlone że żarówki z tylu są spalone,apropo tylna lampa przeciwmgnielna świeci.Co jest problemem???czy to może bezpiecznik???niewiem Prosze o pomoc POZDRAWIAM
Opublikowano

sprawdz czy gniazda oswietlenia tablicy nie są zasniedziałe

sprawdz też bezpieczniki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Gniazda i te czarne kostki gdzie sa pospinane w nich przewody.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
problemu szukaj w tej łamanej gumie,tam idą kable i na pewno sa urwane,ja miałem to samo,cześć kabli była urwana a częśc izolacja popękała
Opublikowano
Popękane i połamane przewody można wymienić lub zalutować i zaizolować. U mnie samo lutowanie wystarczyło.
Opublikowano
  • Autor
sprawdz czy gniazda oswietlenia tablicy nie są zasniedziałe

sprawdz też bezpieczniki

mmm...a gdzie są bezpieczniki i jak je sprawdzić który jest który? no jak wymieniałem żarówki to na jednej stronie troszke śniedzi było jak to oczyścić??

Opublikowano
  • Autor
Popękane i połamane przewody można wymienić lub zalutować i zaizolować. U mnie samo lutowanie wystarczyło.

oki zalukam

Opublikowano
  • Autor
problemu szukaj w tej łamanej gumie,tam idą kable i na pewno sa urwane,ja miałem to samo,cześć kabli była urwana a częśc izolacja popękała

no tam miałem zagladnąc zrobie jak mówisz

Opublikowano
  • Autor

oki zobacze czy nie są urwane

Opublikowano
  • Autor
jutro to zobacze i dam cynk co było POZDRO
Opublikowano

mmm...a gdzie są bezpieczniki i jak je sprawdzić który jest który? no jak wymieniałem żarówki to na jednej stronie troszke śniedzi było jak to oczyścić??

bezpieczniki masz w schowku co do rozpiski który za co odpowiada to poszukaj

co do czyszczenia to delikatnie poskrobac i użyć preparatu do czyszczenia styków el.

Opublikowano
  • Autor
zalukałem na gniazda i jjest oki,gume ściągłem i kable tez niesa przerwane,przeciwmgielne światlo świeci a tablica nie i dalej kontrolka pokazuje awarie,bezpieczniki wydają mi się ok bo jak lukalem na schemat to jest to wspolny bezpiecznik z oświetleniem wewnątrz a wewnątrz wsio swieci Może to wina listwy może tam rozkręcić i zalukać????mmm...???
Opublikowano

Z tymi listwa to ogólnie jest lipa w E46

Ostatnio zakupiłem do siebie listwę i jest wszystko cacy z nią tylko delikatnie różni sie od mojej :( i jestem zmuszony poszukać nst.

Nawet nie wiedziałem że one sie delikatnie różnią.

Opublikowano
  • Autor
aha czyli niema standardowej listwy??? trzeba poszukac takiej samej??ale działa Ci wszystko???
Opublikowano

Ja w swojej miałem zniszczone te gniazda na żarówki jak kupiłem auto. Teraz zakupiłem listwę i z listwą i instalacją jest wszystko sprawne, tyle tylko że listwa sie delikatnie różni od mojej i nie ma opcji jej zamontowania bez cięcia klapy bagażnika. Więc muszę poszukać jeszcze jednej listwy. W razie gdybyś szukał listwy to najpierw dla pewności odkręć swoją i szukaj identycznej.

Dla przykładu:

http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/29/39/33/94/2939339469

teraz kupiłem taką jak jest pokazana u samej góry, a w mojej Beni jest taka jak 2 poniżej. Czyli w mojej gniazda lampek nie wystają poza obrys listwy i środkowa instalacja wraz z przełącznikiem klapy bagażnika jest mniejsza.

Opublikowano
  • Autor
to ja widze że mam taka samą jak Ty czyli ta środkową,,a Dzięki za podpowiedz bo jak przyjdzie mi szukać listwy to już wiem naco zwracać uwage :)))
Opublikowano
  • Autor
no i dokonałem expertyzy wszystkiego co się da,listwa po odłączeniu i przypięciu pod aku świeci,kable niepoprzerywane,styki wyczyszczone,kostki ok- a błąd dalej i nieświeci ,,zostalo mi tylko podłączenie pod kompa mysle że pokaże co jest nie tak na okablowaniu wrrr...