Skocz do zawartości

Napinacz łańcucha m52tu28

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy wymieniał ktoś morze napinacz łąńcuszka vanosa w m52

oraz szyna napinacza głównego łańcucha rozrządu w m52tu28 ???

chciałbym wiedzieć czy da się to wykonać bez ściągania łańcuchów bo niemam blokad żeby wałki poblokować

Opublikowano
A jaka jest przyczyna wymiany tego elementu??
Opublikowano
  • Autor
grzechocze od 1,5 do 2 tyś obr zaraz wrzuce filmik gdzie słychać ten dźwięk na wolnych nic nie grzechocze
Opublikowano
  • Autor

grzechotanie łańcuszka czy vanosa??

Opublikowano
Od niedawna mam tak samo ze swoją e46 320Ci (m52TU). Nie wiem czy może mieć to jakiś związek ale u mnie zaczęło się to kilkaset km po zmianie oleju ( 5W40 ). Poza charakterystycznym odgłosem w podanym przez Ciebie przedziale silnik zachowuje się w zupełnie normalnie tzn. ma moc, vanos tez chyba chodzi tak jak powinien bo "dół" tez jest ok.
Opublikowano
  • Autor
a grzechocze ci w podobnym przedziale obrotów ?? ale jeśli wszystko śmiga ci ok to bym tego nie ruszał pewnie masz luz na tłoczku vanosa
Opublikowano
Dokładnie w takim samym jak u Ciebie. Co dziwne nie dzieje się to zawsze - czasem grzechocze a czasem nie. Boje się tylko czy z czasem nie przeistoczy się to w coś poważniejszego.
Opublikowano
  • Autor
ja się boję żeby to nie był łańcuszek ani łańcuch bo roboty masakra ;/ to samo pewniejak napinacz padnie to trzea rozbierać wszystko tragedia ale jeśłi vanos to jeszcze pół biedy ;/ a co do twojego przypadku jeśli wszystko jest ok to bym się nie martwił kiedyś rozmawiałęm z kimś kto siedzi w bmw i to że tylko grzechocze to pół biedy bo nawet w flagowych wersjach m3 potrafi przy około 100tyś zacząć grzechotać tyle żę ponoć tylko irytujący dźwięk ale jak chodzi to ja bym się przynajmniej nie przejmował o ile to vanos
Opublikowano
Może wypowie się ktoś kto już kiedyś miał podobny problem i go rozwiązał. A czy u Ciebie występują jeszcze jakieś inne objawy, oprócz grzechotania?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sciag paski i wtedy odpal. U mnie jak mialem e46 328 tez grzechotalo. jeden mechanik podejrzewal vanos, pojechalem do drugiego i sciagnal paski odpalil i cisza. Okazalo sie ze lozysko na pompie wody siadlo.

🙃🙃

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

I jak udało się rozwiązać problem grzechotania?

Pytam bo mam identyczne objawy przy tym samym silniku i nie wiem od czego zacząć.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To vanos tak niesie.Odgłos niesie sie po wałku coś jakby luzna osłona wpadała w rezonans.Mam to samo w m50b25 vanos.Mam drugi vanos po regeneracji i jutro jak starczy czasu to wymieniam.Dam znać o efektach.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Będę wdzięczny bo u mnie ewidentnie słychać to grzechotanie z okolic vanosa szczególnie pomiędzy 1500 a 2000 obr/min przy lekkim dodawaniu gazu.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Vanos wymieniony i cisza jak makiem zasiał.W starym tłoczek vanosa opadał pod własnym ciężarem i do tego ma spore luzy.Jak się zakręci mocno tą zębatką która wchodzi w wałek to dostaje takiej jakby wibracji.Krótki łańcuch i napinacz oleju sprawne niestety muszę się szykować na wymianę dłuższego łańcucha ponieważ po przykręceniu napinacza otwory przy głównym kole rozrządu nie chcą ustawić się bliżej otworów na śruby w wałku rozrządu.Jest po prostu wyciągnięty.Jeżeli ktoś się przymierza do wymiany dłuższego łańcucha trzeba pamiętać że wymieniamy równierz zębatkę na wale ponieważ ze względu na małą średnicę mocno się zużywa i nie zgrywa to z nowym łańcuchem.
Opublikowano
piotr520 dzięki za informacje. Vanosa sam regenerowałeś?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kupiłem na turbobmw po tzw taniości.Nie ma nić trudnego w regeneracji vanosa ale mnie obróciła się ta jakby nakrętka na dekielku(klucz się ślizgnął i się obrobiła) i trzeba by szukać spawarki żeby przyspawać jakąś nakrętkę i dopiero rozkręcić.

W zakupionym vanosie uszczelki ciasno trzymały więc nie było potrzeby kupować nowych.

Tu masz co powoduje ten grzechot i jak to naprawić

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=57158