Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie mam problem z prawym lusterkiem nie dość że nie chce działać to jeszcze wywala mi bląd podgrzewania lusterka.

Dzisiaj poświęciłem chwile i rozkręciłem wszystko żeby zobaczyć czy tam wszystko jest dobrze podłączone, bo drzwi razem z lusterkiem były wymieniane.

I ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem że do wtyczki od lusterka 6 pinowej powinno iść 5 kabli(3 do sterowania i dwa do podgrzewania) a u mnie idą tylko trzy

zrobiłem zdjęcie: http://w830.wrzuta.pl/obraz/avyFAIcRTRY/dsc_0131

zastanawia mie jeszcze jedna sprawa bo jest jeden wolny nie podłączony kabel dwupinowy,(ten po prawej stronie--->> http://w830.wrzuta.pl/obraz/aVpGQ1NvYBE/dsc_0132 )czy to czasami nie jest kabel od podgrzewania lusterka??

istnieje jakaś możliwość sprawdzenia miernikiem lusterka czy silniczek od sterowania jest dobry?? bo skoro są tam takie cyrki z kostką to może coś na odwrót jest podłączone

Opublikowano

szukam i czytam info w necie i widzę że były dwa rodzaj lusterek 3 i 5 pinowe. Taka sam wtyczka jest w tych dwóch przypadkach??

Jeśli ewentualnie u mnie powinno być lusterko 3 pine a wsadzone jest 5 pinowe to czy istnieje możliwość uruchomienia tego lusterka??

Od czego może być ten jeden 2 pinowy kabel w boczku???

Opublikowano
Wydaje mi się, że gniazdo 2pin służy do składania lusterek

Lusterko 3 Pin ma skladanie, podgrzewanie i kładzie sie po właczeniu wstecznego.

Opublikowano
heh dołączam się do problemu. U mnie nie działa prawe lusterko w e92, ale dziwne bo tylko wtedy jak jest mróz i popada śnieg... w innych warunkach problem nie występuje. Po odpaleniu auta ze złożonymi lusterkami przycisk rozłożenia lusterek nie działa (rozkłada się tylko lewe) ... dopiero jak przejadę trochę km, zgaszę silnik i później ponownie uruchomię auto to wtedy prawe lusterko zadziała.
Opublikowano

Do lusterka 3 pin idą:

- napięcie

- masa

- sterowanie (szyna LIN)

Lusterko komunikuje się modułem FRM za pomocą magistrali LIN. Lusterko posiada wewnątrz prosty sterownik oraz przekaźniki. Jeżeli wystąpi przerwa przynajmniej na jednym przewodzie, przestają działać wszystkie funkcje lusterka jednocześnie. Trzeba sprawdzić wszystkie połączenia.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Chyba jestem już blisko rozwiązania problemu. Rozebrałem wczoraj lewe lusterko i jednak jest takie same jak prawe bez sterownika z tyłu a wiec powinno byc 5 pinowe, a dla przypomnienia w prawym lusterku w kostce pięcio pinowej idą trzy przewody. W związku z czym podejrzewam że jak były wymieniane drzwi to może były wymienione(tzw. kompletne) wraz z wiazką elektryczną i może jest wiązka poliftowa??

A wiec mam do was pytanie jak się wymienia drzwi razem z wiązką to w którym miejscu się łączy przewody??

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Ja tez mam problem z prawym lusterkiem, a mianowicie z tym ze mam opcje opuszczania sie go w czasie cofania. Tylko ze od jakiegos czasu sie nie obniza tylko zostaje w tej samej pozycji, a np po przjechaniu paru km zaczyna sie opuszczac i zostaje w pozycji jakbym cofal i musze recznie dzwignac je do gory. Ktos wie jak ten problem rozwiazac?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Witam

Tak jak w temacie mam problem z prawym lusterkiem nie dość że nie chce działać to jeszcze wywala mi bląd podgrzewania lusterka.

Dzisiaj poświęciłem chwile i rozkręciłem wszystko żeby zobaczyć czy tam wszystko jest dobrze podłączone, bo drzwi razem z lusterkiem były wymieniane.

I ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem że do wtyczki od lusterka 6 pinowej powinno iść 5 kabli(3 do sterowania i dwa do podgrzewania) a u mnie idą tylko trzy

zrobiłem zdjęcie: http://w830.wrzuta.pl/obraz/avyFAIcRTRY/dsc_0131

zastanawia mie jeszcze jedna sprawa bo jest jeden wolny nie podłączony kabel dwupinowy,(ten po prawej stronie--->> http://w830.wrzuta.pl/obraz/aVpGQ1NvYBE/dsc_0132 )czy to czasami nie jest kabel od podgrzewania lusterka??

istnieje jakaś możliwość sprawdzenia miernikiem lusterka czy silniczek od sterowania jest dobry?? bo skoro są tam takie cyrki z kostką to może coś na odwrót jest podłączone

zdejmij osłonę lusterka, wypchnij palcem szkło, i wyczyść styki połączeniowe szkło-wiązka, czyli 2 czarne przewody, może w ogóle masz nie podłączone lub zaśniedziały

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55