Skocz do zawartości

E34 525TDS - gaśnie na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - ostatnio nasilił mi się problem gaśnięcia samochodu na zimnym silniku. Problem pojawił się po wymianie świec. Odpala ładnie 1-3 obroty, silnik pracuje równo, jednak gdy już odpali i np włączę wsteczny to silnik potrafi zgasnąć, tak samo jest z włączeniem na Drive, a raz nawet zgasł mi gdy włączyłem światła mijania. Wygląda to tak, jakby dostawał zbyt dużego obciążenia i gasł, ale przecież nie robię nie wiadomo czego, tylko wrzucam bieg i włączam światła.

Dzieje się tak tylko na całkowicie zimnym silniku i do tego nie zawsze - czasem normalnie odjadę, a czasem i 2 razy zgaśnie...

Skrzynia automat, akumulator ma 2 miesiące - Centra Futura (chyba 85 800A), świece nowe 6szt. Beru.

Jakieś pomysły?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
... wygląda na chwilowe spadki napięcia poniżej 10v co może skutkować zamknięciem elektrozaworu przez co auto gaśnie .Sprawdz klemy na akumulatorze, połączenie masowe silnika i napięcie pod obciążeniem na akumulatorze ... może gdzieś jest zwara,lub to przekaznik główny silnika ,biały ...

eSKa

Opublikowano

U mnie były identyczne objawy 2 dni przed wigilią, a w wigilię AKU zmarł na amen - zrobił wewnątrz zwarcie :) Zapnij inny akumulator i powinny problemy odejść w zapomnienie :)

Pozdrawiam