Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tym razem z pytaniem odnośnie działania prawidłowego układu chłodzenia.

Wiadomo - sprawny i odpowietrzony układ to gwarancja stałej optymalnej temperatury.

Pompa wody, termostat, wiskoza, itp.

U mnie występuje takie dziwne zjawisko gdzie temperatura na wskaźniku jest po nagrzaniu silnika utrzymywana w normie,

ogrzewanie działa jak należy , nie ma problemu z przegrzewaniem a mimo to jakby nie cudować to w chłodnicy

nie ma tego charakterystycznego strumyczka płynącego z odpowietrzenia do zbiorniczka.

Nie ma go także wtedy gdy naciskam węże.

Pompy nie wyciągałem, jedynie przez zdjęcie węża i zblokowanie wirnika stwierdziłem że jest raczej sprawna gdyż nie obraca się przy próbie obrócenia ręką pompy.

Nie wiem co byłoby gdyby pompa była uszkodzona,

czy byłoby ogrzewanie na postoju, w czasie jazdy itp ?

czy trzymałby temperaturę wymuszając obieg pod własnym ciśnieniem ?

czy ten strumyk musi być czy jakimś dziwnym trafem nie jest konieczny ?

sam nie wiem a chciałbym żeby mimo wszystko to działało jak trzeba

Opublikowano
Po zwiększeniu obrotów też nie masz strumienia? Bez sprawnej pompy nie utrzyma temperatury.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano

tez nie ma strumienia, a mimo to nie przegrzewa się i temperatura jest w normie

na postoju tez ogrzewanie nie znika więc nie wiem co jest

Opublikowano

u mnie też nie ma;) chłodnica praktycznie nowa, pompa wody nowa, nowy płyn w normie wszystko idealnie a strumyczka też nie ma więc myślę, że to nic niepokojącego;)

strumyczek u mnie był ale przy odpowietrzaniu gdy był trochę nadmiar płynu teraz nawet nie patrze bo jest stan i nic się nie dzieje wiec po co:)

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Może być ten wężyk zapchany od strumienia. poprawnie działający układ musi mieć strumień przelewowy. Po wyjeździe z fabryki miał to i teraz musi mieć. Odpowietrz autu jeszcze raz porządnie z przodem uniesionym na jakimś wzniesieniu krawężniku etc. Sprawdź też czy cała chłodnica ma taką samą temp
Opublikowano
U mnie tez nie było strumyczka ... zdemontowałem zbiorniczek do miski z gorącą wodą kilka porządnych płukań , otwór w który wchodzi wężyk wyczyszczony drutem , po złożeniu wszystkiego strumyczek się pojawił ... Zdejmij ten przewód z chłodnicy i spróbuj w niego dmuchnąć sprężonym powietrzem może gdzieś go zatkało ..