Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam dylemat gdyz od kad kupilem auto spryskiwacze szyby przedniej uruchamialem za pomoca przycisku ktory byl na desce rozdzielczej, postanowilem to zrobic jak nalezy czyli po przycisnieciu manetki wycieraczek do siebie ale nie mam pojecie gdzie podlaczyc spryski kabinowalem na kilka mozliwosci ale bez skutku. wzroujcie sie na foto jesli ktos ma pomysl z podlaczeniem: http://zapodaj.net/34db11e2736d2.jpg.html
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy któryś z kolegów wymieniał może wężyk od spryskiwaczy?

Mój zrobił się twardy jak drut i kiedy otwierałem maskę po prostu pękł jak by go nożem ciachnął.

Jaki wężyk wybrać żeby był dobry?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Odnošnie pytania autora tematu to może poprzedni właściciel umieścił na desce włącznik do pomki spryskiwacza bo padła manetka.Szczerze to nie patrzyłem w schemat ale z manetki idzie minus na pompkę spryskiwaczy tak przypuszczam lub możliwe,że sygnał na pompkę idzie przez moduł wycieraczek to dwie możliwości jak może być to połączone-fota się nie ładuje.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bo to kolego temat dokładnie sprzed roku :mrgreen:

Tylko żeby nie zakładać nowego zapytałem o wężyk.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
No fakt na real oem znalazłem,że jest to przewód elastyczny o srednicy 4,6mm.Sądzę,że odpowiedni będzie także 5mm i każdy elastyczny.W e36 widywałem zwykłe weżyki a także w lekkim oplocie zbrojone jakimś włóknem.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zastanawiałem się czy taki wężyk jak jest w dieslach co idzie od jednego do drugiego wtrysku(przelewowy) by podpasił bo one takie elastyczne są.

Mój stary się dosłownie złamał aż chrupnął.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bo chciałbym coś elastycznego. A takie jak paliwowy(przezroczysty) to twarde się robią szczególnie w chłodniejsze dni i nie bardzo chyba by się nadało.

I tak mi przyszło do głowy.Tylko nie wiem czy ten przelewowy średnicą podejdzie?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Jest kilka rodzajów tych przelewów,pewnie któryś podejdzie.

Kol.Proceder-z manetki powinien wychodzić brąz-viol przewód sygnałowy spryskiwacza do modułu wycieraczek-pin 11.

Z modułu wychodzi pinem 10 przewód tego samego koloru na pompkę spryskiwaczy-sygnał masa....plus na przewodzie violet-czarny przy pompce.To schemat 328 z 97 rok ale mam nadzieję,że się nie różni od innych

Opublikowano
Ja koledzę w oplu astra wymieniłem na taki przezroczysty paliwowy i już drugą zimę jeździ i jest dobrze wiec powinno i w e36 zdać egzamin :wink:
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale taki przeźroczysty paliwowy jak jest zimno robi się twardy, a w związku z tym że w E36 wężyk pracuje bo dysze są w masce musi być elastyczny.

Rozebrałem to wszystko dzisiaj i wymiana wężyka jest prosta.

Co do rozmiaru 4,6 to jest chyba średnica zewnętrzna bo raczej za duży otwór by miał. Kupiłem w sklepie mot. wężyk gumowy giętki jak :norty: o średnicy wew. 3mm po 9 zł za metr i jest on typowo do spryskiwaczy. Pasuje wszystko w uchwyty w zbiorniczku, pod maską jak i na siłowniku. Ładnie się go zakłada i zaciska się na tych końcówkach co sprawia że nie da się zdjąć z powrotem, nie ma konieczności stosowania zacisków metalowych jak w oryginale. Potrzeba go 230 cm(kupiłem 2,5m)

Zastanawia mnie do czego są na dyszach takie białe coś?

Na focie nr 13.

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/z/z/255.png

Edit.

Przed wymianą wężyka proponuję spuścić płyn ze zbiorniczka, bo po zdjęciu wężyka będzie nam leciało ciurkiem.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem się pozbyć tego czegoś i od razu dać wężyki na dyszę.

PS. Długość wężyka którą napisałem wystarcza na założenie od zbiorniczka do trójnika i od trójnika do dyszy. Od trójnika do drugiej dyszy zostawiłem stary.

ec2Wze6.jpg