Skocz do zawartości

E36, 1995, Problem z immobilajzerem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie

Mam problem z immobilajzerem lub raczej centralką.

Sprawa wygląda następująco. Idziemy do auta otwieramy go z pilota (raz jest reakcja raz nie) przekręcam kluczyk by odpalic i mam zero reakcji, odcina prąd do rozrusznika. Gdy ściągne kleme (+)5-10 min i próbuje ponownie odpalic to za którymś razem się udaje lecz gdy zgasze i próbuje ponownie odpalic to znów brak reakcji. Rozebrałem schowek i dobrałem się do elektroniki. Odpowiedzialna za otwarcie z pilota jest centralka jak na zdjęciach zostało to dośc tragicznie zrobione przez jakiś majstrów. A więc tak:

Centralka posiada jedną szeroką wtyczke+lewa strona 2 przewody do pętli do stacyjki+1 przewód z prawej nie podłączony

z szerokiej wtyczki:

2 fioletowe+czerwony idą do (+) (biało-czerwony orginalna wiązka)

czarny do (masy)(szeroki brązowy z orginalnej wiązki)

niebieski(niebieski)(?)puszczony do modułu komfortu żółta wtyczka

zielony(brązowy)(?) puszczony do modułu komfortu żółta wtyczka

http://s6.ifotos.pl/mini/2012-12-2_xwrenxa.jpg

http://s6.ifotos.pl/mini/2012-12-2_xwrennx.jpg

Przewód 2x0,5 z lewej strony centralki puszczony jest do stacyjki gdzie zrobiona jest cewka(przewód sprawdziłem i jest ciągłośc)

Dodam jeszcze że przy otwieraniu z pilota świecą się kierunkowskazy.

Niestety nie mam żadnych schematów i nie moge sobie sam poradzic nie wiem czemu mają służyc niebieski i zielony puszczony pod żółtą wtyczke.

Podejrzewam że przekaźnik od imo i centralnego (w centralce) się uszkodził, chciał bym wymienic ją ale z tego co widziałem nie ma dostępnej takiej a nie wiem czy moge ją zastąpic inna po za tym ciekaw jest jak z tym immo jak sie zachowa.

Jeżeli miał ktoś z takim typem do czynienia to prosił bym o pomoc.

pozdrawiam