Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem polega na tym za nie wiem gdzie mam sie wpiac z wtyczka wentylatora klimatyzacji , moze to i glupie ale jak kupilem samochod to go wogóle nie bylo a chlodnica byla nieszczelna . Tak wiec kupilem chlodnice i wentylator tyle ze z inna wtyczka (prawie kwadratową na trzy plaskie piny) niestety w moim autku nie moge zlokalizowac czegos co dalo by sie tam wpiąć. prawdopodobnie wentylator jest od e46 a ja mam e36 compact (to tez troche bmw :D ) Jesli ktos z was wie jak to podłczyc albo moze podeslać mi scemat to bede wdzięczny . Przerobienie gniazda- wytczki bądz podciągnięcie kawalka przewodu nie powinno byc problemem. Albo jesli ktos ma takie bmw to może jakaś fotka tych kabelkow Wierze w Was dobrzy ludzie

moje bmw to e36 316i compact 95r

Pozdrawiam

Opublikowano

Podstawowe pytanie brzmi czy masz klimę?Jesli nie masz to wetylatora się nie montuje,wentylator jest porzez Visko napędzany paskiem z silnika.

Ps.Tytułuj poprawnie wątki.

Opublikowano

Witam

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wentylator podłączony jest do presostatu, na cieńszej rurce freonowej w okolicach wyjścia tej rurki ze skraplacza.Presostat w dużym uproszczeniu wygląda jak pudełko zapałek do którego wchodzi i wychodzi cieńsza rurka aluminiowa i posiada również dwie wtyczki el.Normalnie presostat przepuszcza sygnał na sprężarkę a wstrzymuje przejście zasilania na wentylator( pełny bieg).Jak ciśnienie skraplania osiągnie górną granicę to presostat odłącza sygnał sterowania sprężarki i załącza wentylator . U mnie od razu po załączeniu klimy wentylator skraplacza obraca sie ale z minimalną prędkością( 1/10 prędkości maksymalnej).Odpowiedzialny za te małę obroty jest rezystor przy wentylatorze .Stąd wentylator ma trzy piny do sterowania:jeden- masa, dwa- sterowanie stałe po załączeniu klimy(przez rezystor) i trzeci po presostacie(pełny bieg)Jak coś pokićkałem to wybacz :modlitwa:

Pozdrawiam i życze sukcesów :D

Opublikowano

Witam.

W e 36 mialem wentylator od klimy z dwoma pinami i zaraz po zalaczeniu klimy wentylator wlaczal sie odrazu na maxa. A w e 46 mam wentylator z 3 pinami i predkosc wentyalatora zalezy od nastawionej temp.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Czy żaden szczesliwy posiadacz e 36 z klimatyzacja nie moze mi pomóc , wystarczy podniesc maske i zobaczyc gdzie ten niesczesny wentylator jest podpięty :cry: