Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam takie pytanie mam jedynkę 120d 163 PS Automat jeżdżę raczej spokojnie a mimo to spalanie wychodzi ok 9,5l w aktualnym okresie zimowym przez lato wychodziło ok 7l nie mówię teraz o obliczeniach z kompa tylko samemu sobie policzyłem według km rozumie że zima coś więcej będzie paliło ale coś mi się to za dużo wydaje jak bym jeździł bardzo dynamicznie wyszło by pewnie powyżej 10l znajomy kazał mi sprawdzić temp silnika fakt powinno być 90 jest 67-75 wiec termostaty do wymiany ale umówiony jestem dopiero po nowym roku ale irytuje mnie to i szukam odp czy jest to norma takie spalanie czy może to przez niedogrzany silnik ? wiadomo że automat będzie więcej palić niż manual dlatego nawet nie porównuje jeśli ktoś ma 1 z silnikiem 163ps i automatem jakie ma spalanie ?
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

Wymień termostaty powinno pomóc.

Sam wymieniałem przedwczoraj, bo mi też silnik przy -10 temp zew grzał się do ok 55 stopni pro przejechaniu ok 10km jak i spalanie mi wzrosło do 6.9, a przy mojej jeździe był ok 6.5/6.6 (bardziej dynamiczna jazda) jedynka po lifcie 118d 143ps manual.

Opublikowano

Nie wierzę, że po wymianie termostatów spalanie Ci się poprawi, a na pewno nie o 2 litry :0 sam mam 163 PS (manual) i też mam spalanie 9,5, ale w mieście. Jest zima, ale to nie dlatego, że zimno i tyle pali, w lato mam podobnie. W zimie jest większe spalanie bo większe korki, głównie dlatego moim zdaniem. Jak dla mnie Twoje spalanie jest w normie. 6,5-7,5 litrów to mam na trasie jak jade 140-150km/h.

Nie napisałeś czy to 9,5 masz w mieście czy w jakich proporcjach miasto/trasa. Wydaje mi się, że dopiero po lifcie jest trochę lepiej z ekonomicznością.

.

Opublikowano

Witam

Też mam problem ze zbyt dużym spalaniem no chyba że mi pali normalnie i te silniki tak palą 118d 122km 2005r

Spalanie 10l jazda miejska, krótkie odcinki delikatnie.

Przy jeździe dynamicznej myślę że spalanie wyniosło by około spokojnie 12-14 litrów.

Opublikowano

Moja to 177KM z automatem i dla mnie 9,5 to absolutnie norma - teraz w zimie mam pod 10 l.

Przy czym ten wynik dotyczy jeżdżenia TYLKO po Krakowie - ostatnio w trasie do Gdańska zrobiłem 6,1 (już w zimie).

Twoje spalanie to nie problem - może zmieniłeś trochę charakterystykę podróżowania? Może w lecie robiłeś więcej km poza miastem?

http://i983.photobucket.com/albums/ae312/piskozub/DSC_0947c.jpg
Opublikowano
no albo tak powiem że mnie te spalanie nie przeraża i jak słyszę kogoś mój VW TDI pali 5,5l to śmiać mi się chce :) tylko zastanawiało mnie to czy tyle powinno być czy może nie... wiadomo przez termostaty nie da się ograniczyć spalania może minimalnie jak silnik jest niedogrzany ale nie zmienia to faktu iż trzeba ich wymienić ;-) piotr.piskozub to by pasowało gdyż twój silnik od mojego różni się praktycznie tylko softem :) dzięki w takim razie za odp chłopaki przynajmniej wiem że wszystko jest ok :) Wesołych Świąt wszystkim życzę
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
tez myslalem zeby to chipnąc :D masz to w manualu czy automacie ?
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
Niestety automat swoje musi zabrać, silniki M47 tez jakieś super oszczędne nie są. U mnie spalanie jest obecnie na poziomie 8l. Latem 6-7. Choć raczej częściej 7 niż 6. W 118d z manualem spokojnie miescilem sie w 5-6 litrów. Jazda mieszana. Odcinki jednorazowo po ok 30 km i nieco dłuższe.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

K8v8M wiadomo automat=większe spalanie to normalne ;-) no silniki może nie są i super oszczędne ale powiem tak miałem wcześniej 2.0tdi w Passacie i cały czas coś się z tym działo to wtrysk.. to turbo.. to dpf i tak ciągle a ten może i coś więcej pali ale przejechałem już ok 50 000 tym autem i spokój ! nic się jak na razie nie dzieje ani z automatem ani z silnikiem auto ma aktualnie 180 000 przejechane i jak na razie nawet 0 wycieków oleju nic silnik skrzynia dyfer wszystko idealnie suche i w porównaniu do passata jestem bardziej zadowolony fakt troszkę mniej miejsca jest jak się np wsiada się z tyłu ale i tak przeważnie jeżdżę w 2 więc no-problem :lol: a tylny napęd stał się podstawą :norty:

krzysiek555 no tak 118d ale ja już tam wole więcej PS = więcej uciechy :norty: na pewno wiem jedno kolejne też będzie BMW :norty: :cool2:

Bayerische Motoren Werke
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiec dobrze Ci pali jak mu bedziesz klasc to bedzi jeszcze wiecej palil proste :cool2: \ps wymien juz olej w skrzyni i miske
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ty to wiesz K8v8M :wink: a kolega tuiko zalogowal sie bo mu spalanie wydaje sie za duze obstawiam ze za 2 miechy juz go nie bedzie,chyba ze cos sie popsuje :norty:
Opublikowano
krzysiek wymieniony :lol: i źle gadasz nie jestem z tych co tylko piszą na forum jak coś sie dzieje :lol: właśnie że dużo siedzę tu na forum bo bardzo dużo można Sie dowiedzieć :) k8v8m fakt różnicy za dużej nie będzie
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
Akurat N47 118d po chipie (ja miałem 186 KM) nie odstaje mocno od silnika 163 KM M47 nawet po chipie.

dokładnie :!: ja miałem N47 318d po virusku wyszło 181 i 400nm spalanie 5-6 bajka :mrgreen:

w jedynce smigałem serią 163ps w automacie i po mieście spalanie +/- 10l

Kolego tuiko wszystko jest oki automat połyka ci literka jak nic pozdro :!:

Opublikowano
Moim zdaniem nie chodzi tutaj o automat aż tak bardzo ;) ja mam manuala a spalanie mam takie jak kolega podał. Jak pisałem w mieście.... odcinki to 7km w jedną strone do pracy i potem powrot. Tyle to pali, bo nawet silnik się nie rozgrzewa do temp. roboczej. Nie ma się co przejmować, trzeba jeździć.

.

Opublikowano
Krzysiek wiadomo od czego trzeba kiedyś zacząć :mrgreen: a może automat coś więcej połyka może nie tyle pali jest wszystko ok i gitara :D tak jak napisał Sweeper trzeba jeździć :D Klavdivsz a spotkałeś się już z 1 163 po wirusie jak to jeździ ? bo się zastanawiam nad chipem tylko trzeba się rozglądnąć nad jakością poszczególnych firm bo wiadomo są firmy "chipujące" i "chipujące" :D
Bayerische Motoren Werke
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tuiko bardzo fajnie robia w wrocku mam zamiar tam jechc(odemnie tez ma kilku jechac wiec ceny moze fajne zrobi),nie wgrywaja jakis gotowcow tylko pisz program kilka razy hamuja ,na sporcie Roger-Nysa ich tez poleca sam tam robil :cool2:
Opublikowano
Klavdivsz a spotkałeś się już z 1 163 po wirusie jak to jeździ ?

jeździłem 320d m47 po chipsie na 200ps i fajnie chodziła to było auto mojego kumpla ja posiadałem wtedy 318d n47 180ps i powiem że dużo bardziej mi nie odchodziła.. oczywiście u ciebie trzeba zrobić trochę inny program z racji automatu który bardzo fajnie chodzi może nie tak jak już te nowe 6-stopniowe ale jest naprawdę przyzwoity. Jak ci brakuje mocy to po chipsie poczujesz różnice. Twój silnik jest bardzo podatny na mody :mrgreen:

tuiko bardzo fajnie robia w wrocku mam zamiar tam jechc

Jak się firma zwie :?: Ja na śląsku w CompSport robiłem jedno autko i byłem bardzo zadowolony :!:

Opublikowano
(odemnie tez ma kilku jechac wiec ceny moze fajne zrobi) :cool2:

hmm ciekawe tez bym sie moze zalapal :D

oczywiście u ciebie trzeba zrobić trochę inny program z racji automatu który bardzo fajnie chodzi może nie tak jak już te nowe 6-stopniowe ale jest naprawdę przyzwoity. Jak ci brakuje mocy to po chipsie poczujesz różnice. Twój silnik jest bardzo podatny na mody :mrgreen:

wiadomo, no skrzynia racja jest spoko ale coś chyba pomyliłeś bo nowe mają z tego co wiem 8 biegów a ja mam 6 biegowa no chyba ze jeszcze były jakieś starsze co miały 5 biegów :norty: no mocy na początku nie brakowało ale po pół roku w miarę jedzenia apetyt rośnie i zaczyna brakować :D tylko ciekawy jestem czy ta skrzynia to wytrzyma ale chyba w 123d były te same skrzynie montowane z tego co kojarzę chyba że się mylę

Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

z tego co się kiedyś orientowałem to twoja spokojnie wytrzyma 400nm

no to nie było by źle :D a co z DPF ?? chip nie ma na niego żadnego wpływu ? znam kolesia.. studenta tutaj u nas w Rybniku co robi chipy zgrywa ori z auta - > przerabia - > wgrywa wogóle nie chce słyszeć o wgrywaniu gotowców i słyszałem że jest ogień od ludzi co im robił kasuje niby 400 w tym że brak hamowni :( by sprawdzić efekty itp ale koleś niby konkretny z tego co wiem znajomej robił Alfe 147 i niby dzień a noc po chipie :norty: w tym że moim zdaniem nie wiem czy to aż takie pewne :roll: bo wolał bym dopłacić z 200-300 i mieć pewność że za miesiąc nie będę mienić turbo czy wtrysków

Bayerische Motoren Werke