Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od razu chciałbym się przywitać bo jestem tutaj nowy

Mam problem z moim BMW które doprowadzi mnie do bankructwa!

Mianowicie jest to BMW e36 1.8is 140km m42 1996 rok

Wcześniej miałem taka sama beemke i paliła a duzo mniej. wcześniejsza palila 7,5 litra w trasie(do 120km/h) a 8 litrów przy nieczęstym przyciskaniu. Obecna przy spokojnej jezdzie w trasie wchłonie około 10 litrow ale w miescie to przesada... 20litrow na 100!!!! ostatnio chcialem ją sprawdzic.. na suchy zbiornik wlałem 5l paliwa a ona zrobila tylko 25km. no bez przesady zeby to bylo jakies 4l v8 to nawet bym słowa niepowiedział ale nie silnik 1.8. Odrazu dodam. Sonda jest sprawna Czujnik temp plynu chłodniczego juz wymieniłem(dalej to samo) dolot caly nigdzie nie ma dziur... Silnik niefaluje ładnie trzyma obroty. Wiem wiem wiem teraz jest zimno i jezdze na niedogrzanym silniku ale mimo wszystko 20l na 100 to wielka przesada. tym bardziej ze obecne warunki niepozwalaja nawet na to zeby przycisnac na miescie.. wiadomo zakrety boczkiem tak jak i ronda.. ale do tego nietrzeba pałowania na obrotach.

Bardzo proszę o pomoc.

E38 728i 1999r
Opublikowano
Z kąd wiesz,że sonda sprawna.Teraz mamy takie a nie inne temperatury więc silnik dłużej się nagrzewa jak sam pisałeś i tym samym dłużej pracuje na ssaniu na którym spalanie może dochodzić rzeczywiście nawet do 20l.Ale kiedy jesteś pewien,że coś nie tak to albo przepływka albo lambda nie zawsze błąd wyskoczy na kompie.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

Lambda kupowana 3 miesiace temu firmy getz

Na kompie pracowała idealnie..

Wyskoczył błąd czujnika spalania stukowego. czy moze byc on przyczyna?

E38 728i 1999r
Opublikowano

Nowy musi być piekielnie drogi. Trzeba szukać w używanych. Popatrzyłem na Twoje posty i jestem pełen podziwu. Twój wkład pracy w Twoje auto mnie powalił i jak będziesz miał trochę czasu to podpytam o trochę szczegółów ale to juz na pw.

To mówisz ze czujnik spalania stukowego może być przyczyną?

Mówię bo spalanie mnie przerasta... na 10l zrobic 50 km to troche porażka tym bardziej ze stary ma e46qp 2.5 litra i pali mu mniej niz moja 1.8:(

E38 728i 1999r
Opublikowano
Ale no sluchaj ja podłaczyłem pod kompa.. to sonda pracowala bo bylo widac jej napiecie i pracowala w tym zakresie w ktorym powinna.. A nie orientujesz sie jaki ten stukowy jest w M42? bo z tego co po forum szukałem to chyba jest pojedynczy bo w M44 jest podwójny... ale nie jestem pewien. I sęk w tym ze tych pojedynczych niema na allegro;(
E38 728i 1999r
Opublikowano
Ooo OO widzę że rozmawiam z kimś rozsądnym. To moze po świętach zoorientujesz sie ile kosztuje i dasz mi znac i najwyzej jakos bysmy sie dogadali?
E38 728i 1999r
Opublikowano

Podpinam sie do tematu. Mam niedawno zakupione m44b19 i jestem zniesmaczony spalaniem . Tzn. Podpinałem kompa i nie ma błędu przepływki,sondy jest natomiast błąd związany z kompem .Opony to 18 cali 225 takie były,Na trasie auto powinno przy lekkiej jeździe brać max 8l ale wskazówka często jest na ok 25mil/galon ,30 mil na galon to 9l/100 więc coś jest nie tak.Nic nie trzyma ,tarcze nie grzeją się . Macie jakieś propozycje? bo mnie juz witki opadają.

Aha i jeszcze zauważyłem że wskazówka ekonomizera sobie lata czasem jak trzymam gaz w jednej pozycji ..więcej mniej więcej mniej,ale nie zawsze

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
W swojej pierwszej is'ce mialem tak jak miałem padnietą sonde lambde. A komp nie zawsze musi wykryć ją. Silnik poza spalaniem nie okazuje zadnych niepokojących objawów?
E38 728i 1999r
Opublikowano

troszkę na wolnych kuleje,ale nie wpływa to ujemnie na nic ,pewnie świece do wymiany. Zobaczę tą sonde.czy musi być bosh czy moge zamiennik 1v wstawić?

A czy to prawda że w M44 sa 2 sondy?

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Nie wiem czy masz 2 sondy ale dwa czujniki stukowe napewno. Ja mam zamiennik i chodzi normalnie bezproblemowo. Mam nową sonde firmy GETZ nieuzywana jeszcze jakby CIe interesowalo. Kupilem bo myslalem ze jest uszkodzona ale byla to wina zaśniedziałego gniazda.
E38 728i 1999r