Skocz do zawartości

[Compact E46] Pali benzyne na gazie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam compacta z 2004r 316Ti 1,8l.

Miesiąc temu dałem go zagazować. Instalacja całkiem nówka - Gaz sekwencja.

No i teraz mam problem.

Wiem, że jest zima, że samochód musi się nagrzać żeby chodzić na gazie itd. ale Tankuję do pełna (90zł) gazu i 1/4 benzyny (50zł) wystarczy na 310km. Samochód potrafi spalić zarówno gaz jak i benzyne jednocześnie np. Jadę sobie na gazie, mam 1/8 baku benzyny. I podczas jazdy na gazie spada wskazówka minimalnie i zapala się rezerwa. Czyli pali mi benzynę. Trochę to bez sensu. Bo za to 140zł zrobiłbym 280km na samej benzynie - a robię 310 na gazie (z benzyną). I żeby mi ta instalacja się zwróciła to moje wnuki by musiały tym autem jeszcze jezdzić.

Powinien palić benzynę gdy jedzie na gazie czy nie? I czy gdy daje mu gaz do dechy (obroty 5k) i nagle hamuję powinien mi gasnąc? Robi to za każdym razem jak dam w rure mocniej niż 4k obrotów. Aktualnie zrobiłem 810km od początku instalacji i po 1000 mam jechać na 1 przegląd. Muszę wiedzieć czy koleś ma to jakoś wyregulować czy tak ma byc?

Opublikowano
Nie. Dobry znajomy. Autko jezdzi jak ta lala gdy jest ciepłe. A na zimno to po lekkim dodaniu gazu (na LPG) obroty spadają z ok 700 do 500
Opublikowano

co z tego że dobry znajomy skoro instalacja nie działa, a ty tak już jeździsz 800km. Ja bym następnego dnia był z reklamacją po takim zdarzeniu.

według mnie skoro coś nowego od razu nie działa to lepiej zmienić mechanika.

szukam
Opublikowano
I czy gdy daje mu gaz do dechy (obroty 5k) i nagle hamuję powinien mi gasnąc?
:duh:

Co do problemu to tam spytaj, lub poszukaj : viewforum.php?f=17

Ar­mia ba­ranów, której prze­wodzi lew, jest sil­niej­sza od ar­mii lwów pro­wadzo­nej przez ba­rana.
Opublikowano

I tu się zdziwicie.

Samochód miał za bogatą mieszankę i go zalewało. Dlatego jak zgasł to nie mogłem go odpalić i długo kręcił.

Wszystko ustawił dziś i jak na razie śmiga elegancko.

Próbowałem sprawić, żeby zgasł tak jak kiedyś to robił ale przez 30min nie udało mi się to. Czyli git :)

I przy dodawaniu gazu obroty nie spadają poniżej 500 tylko zatrzymują się przy 1k obrotów i dopiero wtedy opadają wolniej - zatrzymując się na 700 :)

Zobaczymy ile pośmiga :DDD

Opublikowano

no widzisz, kwestia ustawienia, bo zakładam że sam montaż masz zrobiony poprawnie, a podzespoły też odpowiednio dobrane (w sumie to naszych małych motorków to ciężko raczej coś źle dobrać - bardziej trzeba się na regulacji skupić)

a dobrzy znajomi kombinujący przy naszych autkach to temat rzeka i niekoniecznie byłby pełen pochwał i superlatyw

załóż se konto np. na motostat to będziesz miał ładne podsumowanie ile faktycznie Ci pali - w sumie to powinno być jak u mnie, no zależnie od stylu jazdy, ja jeżdżę spokojnie, ale statystyki mi psuje żona :E