Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

co może być powodem wycieku płynu chłodniczego? (Jakiś nieszczelny przewód, zepsuta pompa?) na co zwrócić uwagę

Zna ktoś jaki sposób, za pomocą którego mógłbym to sprawdzić? (nalać płynu i obserwować?)

Dzisiaj z rana zapaliła mi się zółta kontrola (Niski poziom płynu chłodniczego) postanowiłem, że podjadę na stację benzynową dokupić płyn i dolać (ok 3km). W trakcie jazdy samochód zaczął się dziwnie zachowywać. Zaczęło coś w nim drżeć wydawał dziwne dźwięki (jakby jakiś stary komputer podczas przetwarzania zaawansowanych procesów) potem zaczęło coś stukać, aż postanowiłem, że się zatrzymam. Po otwarciu maski wyleciał dym, zajrzałem do zbiorniczka płynu chłodniczego były pustki - w ogóle nie było płynu.

Czy powodem wycieku płynu mógł być fakt, że wczoraj miałem delikatną kolizję, w której gość skręcając w lewo z prawego pasa przerysował mi zderzak po prawej stronie. Czy istnieje szansa, że wtedy doszło do rozszczelnienia jakiegoś przewodu? lub jakaś pompka się przepaliła?

Uwielbiam BMW... czuje się jakbym siedział przy najlepszym stoliku w eleganckiej restauracji.

Pamiętasz z Panem Kleksem, przygody w kosmosie? Spójrz, je.b.... dzisiaj wciska kredyty na procent.

http://demotywatory.pl/3801128 szczena opada...

Opublikowano
siema. miałem też wyciek w tym samym silniku ostatnio. mała plama przy prawym kole. okazało się po wjeździe na kanał że na złaczce wylotowej wychodzącej z chłodnicy na dole tej plastikowej gdzie jest wtyczka z czujnikiem po zagrzaniu silnika pojawiały sie krople płynu.a dokładnie ciekło z tego czujnika. po wymianie wszystko ok. posprawdzaj węże one lubią przetrzeć się na metalowych obejmach
Opublikowano

Dzięki :cool2:

jutro to sprawdzę. Mógłbym wiedzieć ile Cię kosztowały elementy, które wymieniłeś?

Pzdr

Uwielbiam BMW... czuje się jakbym siedział przy najlepszym stoliku w eleganckiej restauracji.

Pamiętasz z Panem Kleksem, przygody w kosmosie? Spójrz, je.b.... dzisiaj wciska kredyty na procent.

http://demotywatory.pl/3801128 szczena opada...

Opublikowano

Rzuć okiem na połączenia,węże gumowe, objemki etc. U mnie uciekał - podejrzewałem najgorsze - jak się okazało poluzowała się jakaś objemka przy termostacie i gubiłem płyn przy większym ciśnieniu - na postoju delikatnie kapało - wprost na osłonę silnika i nic pod autem nie było widać :)

Koszt kilkadziesiąt PLN

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Czasami wycieki ciężko dostrzec, ale u Ciebie muszą być spore. Czasami na postoju przy zimnym silniku będzie sucho, ale jeśli silnik się rozgrzeje i wytworzy ciśnienie w układzie widać dokładnie wycieki. Najlepiej by było to obserwować przy otwartej masce na kanale bądź podnośniku przy odpalonym silniku. Osłony trzeba niestety pościągać bo inaczej może być ciężko.