Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pytanie czy ktoś kiedyś bawił sie w połączenie świateł drogowych z przeciwmgielnymi. Zastanawiam sie czy da sie to zrobić przez połączenie przekaźnka R6 z R5. Efekt ma być taki że przy użyciu blindy i włączeni świateł drogowych zaświecą sie i drogowe i przeciwmgielne. Jednakże chciałbym żeby dało się włączyć przeciwmgielne niezależnie przyciskiem. Myślę ze dość jasno to opisałem :mrgreen:

Opublikowano
Komplikowanie czy nie lubie w nocy mieć dobrze oświetloną droge jakby można było to bym jupitera na przodzie zamontował :mrgreen: . A jeżeli chodzi o policje to dlatego pytam czy da sie to zrobić na tych dwóch przekaźnikach bo wtedy moge sobie na mostku zrobić przycisk na policje :D. I to nie jest komplikowanie tylko wygoda pyk drogowe i cały przód oświetlony pyk i wyłączone a nie szukanie przycisków.
Opublikowano

bardzo prosta modyfikacja. Jak chcesz to zrobić na "sztywno" i szybko, na próbę, to po prostu weź krótki przewód i wsadź jego końce do gniazd styków sterujących - jeden koniec do przekaźnika od długich, drugi od przeciwmgłowych.

Jak sprawdzić, który styk jest sterujący ? Na przekaźniku masz narysowany schemat i opisany.

Opublikowano
Zrobiłem jak mówiłeś efekt prawie taki jak oczekiwałem aczkolwiek chciałbym włączyć halogeny też osobno (nie zawsze jest możliwość mieć włączone światła drogowe) a niestety po połączeniu dwóch styków 87 kiedy włącze swiatła drogowe zapalają sie przeciwmgielne (to jest ok) lecz kiedy włącze przeciwmgielne to też zapalają sie drogowe (to nie jest OK)....
Opublikowano
No to teraz biegnij do sklepu po diodę prostowniczą np. taką :

http://electropark.pl/diody-prostownicze/19-1n4007-dioda-prostownicza-1a-1000v-5901000019007.html

Poprzez odpowiedni kierunek podłączenia oddzielisz przeciwmgielne od drogowych, tzn będzie można zapalić oddzielnie przeciwmgłowe, a długie zapalą się z antifogami :)

Dzięki kolego właśnie o coś takiego mi chodził :)