Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z mojego auta wyciągnięto webasto :( o ile coś takiego w mojej wersji występowało ? wiem że została tylko naklejka na kielichu amorka i pod nadkolem zaizolowana kostka i dwa sterczące z góry przewody wodne. prawdopodobnie coś tam było .

czy instalował ktoś coś innego od webasta ? np przepływowy podgrzewacz płynu z e 46 bodajże, jak to jest uruchamiane co morze byc potrzebne do odpalenia takiego podgrzewacza ??

ewentualnie kolejna opcja to webasto wyjęte z saab 3.0 dti ??

proszę o podpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podgrzewacz w E46 jest sterowany (włączany) z panela klimatronika, który to ma info z czujnika temperatury zewnętrznej, że trzeba "się włączyć", bo jest zimno....

Jeśli masz o tym pojęcie, to możesz coś takiego zamontować i podłączyć "na krótko", żeby włączał się gdy odpalasz silnik.

Webasto z innego autka też pewnie będzie działać, oby tylko pasowało....

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U ciebie było webasto sterowane cyfrowo, masz rok 2003, więc innych tam nie montowali.

Zobacz co pisze na tej naklejce na kielichu, "Z" czy "Z-C" oraz ile mocy, 26W czy 45W.

Sterowniki cyfrowe są stosunkowo tanie (w porównaniu do analogowych), więc jest opcja dorwać je w rozsądnych pieniążkach, a sam piecyk (thermo top) był montowany w wielu różnych samochodach, więc tutaj tylko trzeba patrzeć czy jest od diesla.

Wg mnie nie ma sensu kombinować z ogrzewaczem elektrycznym, zresztą, będzie to ciężko odpalić, tylko kupić cały piecyk i zamontować.

Jak masz duże OBC, albo radio z dużym wyświetlaczem, ew navi, to jest opcja aktywować funkcję zegara, i webasto będzie ci grzało o określonej godzinie - ale pod warunkiem że sam piecyk jest "Z-C" i 45W, czyli taki ze swoją pompka obiegową, wersja bez niej działa tylko jako dogrzewacz silnika.