Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

czy ktoś próbował wymienić sam łożysko koła tylnego od e8x, konkretnie e81 2008 rok ? czy jest to skomplikowana operacja, na zdjęciach wygląda że jest to łożysko z piastą, może czy się mylę

pozdrawiam

Jakub

Opublikowano
Ja wymieniałem w swoim w ASO. Mam co prawda E87 120 D ale pewnie u Ciebie jest tak samo. Sporo kosztowała wymiana bo gość z ASO twierdzi że łożysko jest wprawsowywane w piastę i robocizna była droga. Pozdrawiam.
Opublikowano
Trochę roboty z tym jest. Trzeba odpiąć półoś, zdjąć tarczę hamulcową z czujnikiem ABS, ściągnąć piastę, pierścień zabezpieczający i na końcu samo łożysko. Jeśli chcesz mogę zeskanować opis z Haynesa w jęz. angielskim.
Opublikowano
skrab, Hipo, dlaczego uważacie że trzeba wymienić całą piastę, skoro łożysko występuje w sprzedaży jako osobna część?
Opublikowano (edytowane)
skrab, Hipo, dlaczego uważacie że trzeba wymienić całą piastę, skoro łożysko występuje w sprzedaży jako osobna część?

Bo musisz sie bawić w wyciąganie łożyska z piasty i tu jest problem, chyba ze masz prase żeby je wycisnąć ,a potem wbić :wink:

Edytowane przez skrab
Opublikowano
Aaaa, więc "tylko" o to chodzi. Myślałem że może wbrew temu co pokazuje katalog jest to jeden moduł :D
Opublikowano

kolega pisze o domowych warunkach i nie wydaje mi się, że będzie chciał "wybijać" łożysko i tą samą metodą je montować..

Niżej link, jak to wygląda

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=UB51&mospid=50329&btnr=33_1231&hg=33&fg=40

Jeżeli chcesz wymieniać same łożysko to musisz mieć prasę, bez tego daruj sobie tą robotę, ewentualnie kup kompletną piastę i do roboty

Opublikowano
kolega pisze o domowych warunkach i nie wydaje mi się, że będzie chciał "wybijać" łożysko i tą samą metodą je montować..

Niżej link, jak to wygląda

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=UB51&mospid=50329&btnr=33_1231&hg=33&fg=40

Jeżeli chcesz wymieniać same łożysko to musisz mieć prasę, bez tego daruj sobie tą robotę, ewentualnie kup kompletną piastę i do roboty

Ja już to wcześniej pisałem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Heh dzięki bardzo za pomoc, suma sumarum okazało się że to jednak nie łożysko, pojechałem do innego warsztatu i okazało sie że gdzieś buczy przez uszczelkę zewnętrzną, dlaczego początkowo chciałem wymienić łożysko!? Pojechałem do q-service i mówię że buczy, prawdopodobnie tylne prawe koło, no to poszedłem do poczekalni oni zajęli się samochodem, przyszedł koleś i mówi, tak tak to łożysko w tylnym prawym kole :/ od razu chcieli wymienić, 300 zł i będzie ok, mówię chwila chwila dziś nie mogę, zadzwonie i tak zadzwoniłem, pojechałem na inny warsztat i tak oto pozbyłbym się 300 zł czasem warto udać się do kilku lekarzy w sprawie opinii

Pozdrawiam