Skocz do zawartości

[320] Słaby akumlator samoczynne otwieranie szyby na zapłoni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio (4mc) robię dość krótkie odcinki autem (5km do pracy o 3 w nocy, 5 powrót o 11) więc rozważam opcje słabego akumulatora. Problem polega na tym że dzisiaj wyjątkowo wstawiłem auto do garażu po pracy (zazwyczaj stoi pod wiatą) i po 3-4h (konfigurowałem nowy sprzęt pod diagnostykę więc auto dość długo było na zapłonie) auto bardzo dziwnie się zachowywało podczas próby odpalenia. Po wrzuceniu na zapłon zaświeciły się normalnie kontrolki po czym zaczęły przygasać i z powrotem jasno świecić, natomiast to co mnie zastanawia to to iż szyba kierowcy lekko za każdym razem się odsuwała. Oczywiście bez startera auto nie odpaliło (nawet nie puszczało prądu na rozrusznik). Po podpięciu startera auto odpaliło "od sztycha". Pytanie brzmi czy jest jakaś funkcja związana z tym że owa szyba się otwiera przy słabym akumulatorze? (auto w nadwoziu coupe) Akumulator ma niby 12v, nie wiem ile na obciążeniu, aczkolwiek nie mam przyrządu do sprawdzenia czy faktycznie akumulator jest niedoładowany czy też nie ma gdzieś jakiegoś zwarcia w instalacji auta. Prosiłby o informacje czy z sytuacja z szybą jest wmiarę normalna (mi nasuwa się myśl że auto jest tak zaprogramowane aby nie zostawić auta zamkniętego z kluczykami w środku i rozładowanym akumulatorem, aczkolwiek to jest tylko moja teoria)

Pozdrawiam

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano

skoro masz miernik to niech ktoś spróbuje odpalić i zobacz do ilu spada napięcie. Podładuj aku, jak problem ustanie to winnego masz.

Co do dziwnych akcji jak jest słaby akumulator to ja też miałem, np. zapalały mi się światła same :D

szukam
Opublikowano
rozwiązałem problem, faktycznie jest to akumulator, jest dobry ale nie był doładowany przez te krótkie trasy od ostatnich 3mc. Co do dziwnych zachowań faktycznie to może się dziać i nie tylko szyba ale i wiele innych rzeczy może się dziwnie zachowywać.

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano
Mam pytanie związane z akumulatorem, mój nadaje się już do wymiany. Obdzwoniłem dziś kilka miejsc we Wrocławiu, i jeżdżąc w pracy po mieście do kilku zawitałem osobiście. Co myślicie o aku Bosch Silver S5 85Ah prąd rozruchowy chyba 800 o ile dobrze pamiętam, do silnika M47. Cena 460 zł. Może być czy polecacie coś innego?
Opublikowano

Oczywiście, że polecam coś innego. Bosch to teraz fatalne akumulatory. Mam kilka samochodów i niestety szybko idą do wymiany.

Tak więc moja rodzina powoli przerzuca się z Boscha na Centrę. Mój Bosch w BMW padł jako pierwszy (1.5 roku) [a była to "lepsza wersja" Boscha, jakaś droższa niż normalny Bosch] i kupiłem Centrę - też ta "lepsza wersja". Jest Centra i Centra "coś tam" (może Centra plus albo coś w ten deseń). Za akumulator zapłaciłem ok. 380 zł po rabatach (normalnie 420-430 zł).

Póki co jest ok, ale to dopiero pierwszy miesiąc. W każdym razie powołałem się na opinie w internecie, stąd decyzja o tym aku.

Są ludzie, którzy robią całkiem inaczej... Kupują jedne z tańszych aku i tyle. Nadziali się na droższe, bo wytrzymują tyle ile tańsze. Efekt jest taki, że u kolegi jego mama śmieje się z niego i jego taty, że ma najtańszy akumulator, który trzyma czwartą zimę i nic nie wskazuje na to, że coś szybko padnie, a ich te Bosch'e padają po 2 sezonach.

Bosch to już nie to samo co kiedyś. Może dlatego, że od jakiegoś czasu produkowany jest w Czechach....? Kto wie.