Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chcę się podzielić swoimi doświadczeniami z falowaniem obrotów, nierówną pracą i opóźnieniem przy dodawaniu gazu. Postanowiłem ponownie wyjąć przepustnicę i silnik wolnych obrotów. Były trochę zabrudzone, ale przy okazji znalazłem prawdopodobną przyczynę problemów. Miałem przerwany cienki przewód od podciśnienia który jest od szyny wtryskowej na górze silnika pod osłoną

http://imageshack.us/a/img16/6256/dsc07185y.jpg

do odmy na dole pod kolektorem ssącym

http://imageshack.us/a/img690/7515/dsc07184i.jpg

U mnie był urwany przy odmie, po prostu się rozpadł-urwał. Po skróceniu przewodu i złożeniu wszystkiego auto chodzi praktycznie idealnie.

Wiele postów o tym na forum, ale prawda jest taka że zawsze jest jakieś lewe powietrze w układzie ssącym lub odmie.

pozdrawiam

Opublikowano
kolego, a czy jesteś wstanie mi powiedzieć czy po odkreceniu korka wlewu oleju pojawialo sie u Ciebie charakterystyczne gwizdanie ? Też borykam sie od dłuższego czasu z nierownymi obrotami swojej buni :/
Opublikowano

silnik to m52. odnośnie pytania o odgłosy po odkręceniu korka to nie mam żadnego odgłosu po odkręceniu korka podczas pracy silnika. jak odkręcam go to wyczuwalne jest jakby podciśnienie otwiera się z pewnym oporem. Ale nie ma żadnego świstu czy charakterystycznego chrapania dla zapchanej odmy. Myślę że jeśli coś się pojawia to odma do wymiany.

U mnie miałem problem z falowaniem obrotów. pisałem o tym na swoich wcześniejszych postach. Przyczyną była na początku pęknięta guma przy przepustnicy ssało lewe powietrze, teraz bardzo dokładnie wyczyściłem silnik wolnych obrotów i wyjąłem gumę w której jest zamocowany w kolektorze ssącym (takie szare kolanko), też był w niej okropny syf. Mogę podpowiedzieć, że do czyszczenia tego sadzowego nagaru użyłem płynu firmy LUDWIK do czyszczenia szyb kominkowych. Świetna sprawa tylko trzeba dokładnie wypłukać bo jest żrący, ale czyści rewelacyjnie. Części wyglądały jak nowe. Dokładnie przeczyściłem też zawór disa, te wszystkie gumowe uszczelki bo było to też mocno zabrudzone. Mogę powiedzieć, że teraz jest super- auto chodzi jak nowe.

A co do tego przewodu podciśnieniowego przy odmie to sądzę że w każdym aucie po około 10 latach on się rozpada. Porostu pękał jak z papieru by był.

Falowanie obrotów chyba zawsze jest spowodowane lewym powietrzem więc trzeba bardzo dokładnie układ dolotu i podciśnień sprawdzić, ja pomimo wcześniejszego dokładnego sprawdzenia nie zauważyłem tego urwanego przewodu, a musiał on już być od początku w kiepskiej kondycji.

Praca ta jest uciążliwa bo w tych autach dostęp do przepustnicy jest okropny, ciasno wszędzie jak cholera, ale jak się auto doprowadzi do ładu i składu to satysfakcja jest ogromna.

Opublikowano
wielkie dzięki kolego, z całą pewnością, dam znać jak to było u mnie i czy pomogła ta moja gimnastyka przy samochodzie. Pozadrawiam :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
red42 wyrzucało Ci check-engine? czy tylko falowanie obrotów?
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
check engine nie miałem. tylko falowanie. Ale wkurzało mnie bo sie obroty czasem odbijały. A czy masz instalację gazową??? czy benzyna tylko. Bo jeśli gaz to też mogę coś podpowiedzieć bo jestem dobrze w kursie dzieła z LPG w swoim aucie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam tylko benzynę. CHECK ENGINE i falowanie obrotów wyeliminowałem rok temu przez uszczelnienie układu dolotowego. Brał lewe powietrze.

Ale tego węzyka i odmy nie wymieniałem. Teraz auto chodzi bardzo dobrze - ale myślę o wymianie odmy i tego wężyka na zapas. Co o tym sądzicie?

Mój mechanik mówi, że ODMY nie ruszac jesli auto nie bierze oleju...

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...