Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj byłem u kolegi na stacji kontroli, sprawdzalismy przepuszczalność światła do przyciemnionego BMW z Zielonej Góry...Co się okzało po piecowym maszyna wykazała 30% przepuszczalnośći :mad2: czyli tak jak dla zwykłej folii a koszt niebotyczny...

Jakby ktoś miął jeszcze zdjęcia przyciemnionego auta 50% prześwitu to zamieśćie proszę, bo ja się na to czaje :mrgreen:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano
Auto z nie przycienionymi szybami np.jak mierzyłem forda to miał przepuszczalności 70% tak wiec 50% przpuszcalnosci to szyba bedzie bardzo mało przyciemniona, folia szara ma przepuszczalnosci okolo 30% :mrgreen:
WIELE SERC, JEDNO BICIE, BMW PONAD ŻYCIE
Opublikowano

Panowie - co Wy tutaj mówicie (piszecie)

Zajmuje się przyciemnianiem szyb i wiem z doświadczenia oraz z uzyskania atestu na folie, że nie ma folii przyciemniającej która by miała przepuszczalność taką aby ją można nakleic na przednie szyby. Przepuszcalnośc folii to jedno a drugie przepuszczalność szyby. Folia naklejona na szybę fabrycznie już zielonkawą lub niebieskawa jest o wiele ciemniejsza. Przepuszcalność światła ma mieć szyba 70 lub 75 % (dokładnie nie pamietam) a tyle mają fabrycznie przyciemnione szyby w samochodach, więc jaką folię byście nakleili to jest niezgodna z przepisami i każdy stróż prawa lub diagnosta może się do czegoś przyczepić. (najlepszym dowodem są samochody Daewoo, które mają to wypisane w homologacji uwidocznionej na szybie). Druga kwestia to taka, że aparatura która mierzy przepuszcalność światała przez szyby mierzy z zewnątrz do środka a nie na odwrót, a przy niektórych foliach metalizowanych jest to bardzo ważne i tutaj piecowe przyciemnianie tez nie mieści się w tych zakresach homologacyjnych.

Tylne szyby bez problemu można miec przyciemnione, ale z atestem - jako, że każda rzecz zamontowana na samochodzie powinna zawierać stosowne homologacje dopuszczające do ruchu.

Tylną szybę klei sie bez wiekszego problemu nawet bez wyciągania i to w samochodach typu Coupe lub Sedan (czasem trzeba wyciągnąc tylną półkę lub siedzenia albo to i to). Nie jest to tak proste jak w Hatchbacku ale da się zrobić. 4 do 6 pasów w E34 to za duzo - zdecydowanie - mozna to zrobic nawet z jednego kawałka ale wtedy jest potrzebny demontaz szyby.

Opisany powyżej sposób ze szpachelką z pudełka można wsadzic miedzy bajki - da się zrobić ale wątpię czy dobrze.

Każdy producent folii ma w swojej ofercie rózne, różniste kolory, jasności oraz odcienie folii. Katalog folii który posiadam ma około 3 cm grubości wiec trochę tych odcieni tam jest.

Więc jak sobie tak jak KAI miał przyciemnisz za mocno to będa problemy z cofaniem i widocznością do tyłu. Ale sa folie jasniejsze które nie robia karawanu z samochodu a delikatnie akcentują zarys szyb - tak jakby przydymienie i wtedy nie ma najmniejszego problemu z cofaniem i jazda nocą - wymaga to przyzwyczajenia ale to kwestia tygodnia. Bo jest różnica jak ktos jeździ samochodem z ciemnymi szybami, a jak ktoś nie jeździ i sie przesiada do takowego.

Ogólnie przyciemnienie w granicach rozsądku jest godne polecenia choćby z uwagi na mniejsze płowienie tapicerki i lepsza temperature wewnatrz w upalne dni (dotyczy folii renomowanych producentów).

Pozdrawiam

Chester

..:: Burzę Mity Wyobraźni ::..
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba najlepszą decyzją jest przyciemnienie metodą piecową.Ponieważ żeby szyby mialy atest to przednie boczne,

nie mogą być zaciemnione mocniej niż 30% i wyjsciem jest własnie przyciemnianie metodą piecową .

Podczas całego procesu przyciemniania następuje stałe monitorowanie sumarycznego stopnia przyciemnienia szyby

gdzie przy osiągnięciu 30% stopnia przyciemnienia następuje zatrzymanie procesu.Dzięki temu jest to jedyna technologia,

która uzyskała certyfikat również na przyciemnienie przednich szyb bocznych, gdyż uwzględnia już istniejący,

fabryczny oraz indywidualny poziom przepuszczalności światła przez szybę, w którą jest wyposażony dany model samochodu.

Link do firmy przyciemniającej metoda piecową.

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
Chyba najlepszą decyzją jest przyciemnienie metodą piecową.Ponieważ żeby szyby mialy atest to przednie boczne,

nie mogą być zaciemnione mocniej niż 30% i wyjsciem jest własnie przyciemnianie metodą piecową .

Podczas całego procesu przyciemniania następuje stałe monitorowanie sumarycznego stopnia przyciemnienia szyby

gdzie przy osiągnięciu 30% stopnia przyciemnienia następuje zatrzymanie procesu.Dzięki temu jest to jedyna technologia,

która uzyskała certyfikat również na przyciemnienie przednich szyb bocznych, gdyż uwzględnia już istniejący,

fabryczny oraz indywidualny poziom przepuszczalności światła przez szybę, w którą jest wyposażony dany model samochodu.

Link do firmy przyciemniającej metoda piecową.

Jedna wielka ściema...

Kolega robił piecowo w Zielonej Górze BMW e46 Coupe...

Pojeździł m-c i zabrali jemu dowód. Badali na stacji diagnostycznej i niestety przekroczyli przepuszczalność-wyszło 50%, a nie tak jak ustawowo :mad2:

Może to zbieg okoliczności...

Drugi motyw to czytałem na sr.pl jak gościowi powstały zacieki-źle nałożyli...Szyby do wymiany :duh:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano
W tym temacie byłbym bardzo wdzięczny za info gdzie można dostać granatową folię do przyciemniania szyb :?: . Wszędzie są tylko czarne lub czerwone :( . Potrzebuje tylko na pasek na przedniej szybie.

Na tylnej szybie mam rolete... robi jak przyciemnienie folią, a gliny się nie czepiają :lol:

Cześć mam dla Ciebie adres tylko nie wiem czy to jest blisko, ja mam krewnych w Jasle i z Krakowa do jasła jest 130 km podaję link: tu znajdziesz to co potrzebujesz http://www.styling.krakow.pl/ i jeszcze http://www.styling.krakow.pl/Html/kontakt.htm

Opublikowano
W tym temacie byłbym bardzo wdzięczny za info gdzie można dostać granatową folię do przyciemniania szyb :?: . Wszędzie są tylko czarne lub czerwone :( . Potrzebuje tylko na pasek na przedniej szybie.

Na tylnej szybie mam rolete... robi jak przyciemnienie folią, a gliny się nie czepiają :lol:

Podaje Ci adres: http://www.styling.krakow.pl/index0.HTM , każdego koloru folii mają!!! Pozdrawiam a Z Jasła do Krkaowa jest 130 km, wiem bo jeżdże tam!!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja tylko dodam że z przednimi bocznymi w foli zaczyna być przewalone co raz bardziej. :cry2:
Opublikowano
A ja tylko dodam że z przednimi bocznymi w foli zaczyna być przewalone co raz bardziej. :cry2:

Zgadzam się w 100% jeszcze kilka lat temu nikomu to aż tak bardzo nie przeszkadzało :?

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!