Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zapytać Was o Wasze opony a konkretnie o producenta, typ, rozmiar, Wasz model auta, przebieg po jakim się zużyły jak i styl jazdy lub spalane to sam wywnioskuję ;-)

Pytam bo moje niby miały gwarantować wysokie przebiegi ale jakoś nie wyszło...

Moje opony kwalifikują się powoli do wymiany i zastanawiam się nad kilkoma modelami dlatego chciałbym sprawdzić co i jak.

No to moje pierwsze:

Bridgestone Potenza S001 225/45/17, 330dA około 35kkm w większości miasto po złej nawierzchni, styl raczej dynamiczny, rzadko agresywnie. Opony trochę głośne.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Mam te opony ale Ci nie pomogę bo dopiero co kupiłem jeździ się bardzo fajnie. Konsultowałem się z moim kolegą który jest wulkanizatorem i bardzo polecał mi te opony ze swoich obserwacji. Ten sam rozmiar.
Opublikowano

Też mam te opony. Jak na razie jestem z nich bardzo zadowolony. Ja przejechałem już na nich 7k km. Poprzedni właściciel założył je w marcu 2011 roku. Od tego czasy zrobił autem 47k. Ciężko powiedzieć ile na tych oponkach, a ile na zimówkach, ale z takich przybliżonych obliczeń można założyć, że około 30k km. Tak więc moje opony przelatały około 37 k km i wyglądają jeszcze dość dobrze. Myślę, że z 10 k spokojnie jeszcze pojadą.

Tak jak kolega napisał wyżej - świetnie trzymają na zakrętach. Ja dopiszę jeszcze, że są trochę twarde, ale to normalne przy tego typu oponach.

Opublikowano

A jakie przebiegi maja Koledzy na innych oponach?

Nie pytałem konkretnie o Bridgestony S001, moje poszły na pierwszy ogień jako przykład i jak na razie to widzę że albo za ostro im daję popalić albo mam tak kiepskie drogi - choć na firmowych autach oponki leą niemal w oczach wiec winiłbym drogi raczej - wg mnie 35 tyś to trochę słaby wynik jak dla tych opon.

pozdrawiam

Opublikowano

Trwałość bieżnika jest zależna od zbyt wielu czynników, aby to uśrednić - styl jazdy, stan techniczny auta, drogi, po których się porusza auto, proste/kręte drogi, rodzaj opony, indeks prędkości i nośności, itp.

Nie da się jednoznacznie porównać dwóch kierowców na tej samej oponie. Znam ludzi, którzy zjechać potrafili Vredestein'a Ultrac Sessante w 15tyś. km, a moje wytrzymały 25tyś. bez jakichkolwiek śladów zużycia można powiedzieć - dokładnie minus 2mm :cool2:

I to jest opona UHP z indeksem 94Y Extra Load, więc powinna znikać szybciutko :wink:

Moim zdaniem dobra, dobrze klejąca opona w normalnych (nie torowych) warunkach jazdy powinna wytrzymywać 2-3 sezony letnie, czyli okolice 40-50tys. km. W RWD pewnie szybciej lecą tylne, ale o tym przekonam się na wiosnę :roll:

Opublikowano

Ja nie mam zamiaru porównywać kogokolwiek, po prostu ciekawi mnie jak to u innych wygląda. Oczywistym jest że każdy inaczej zużywa opony, w dodatku każdy jeździ inną trasą.

Ultrac Sessante - właśnie o tej oponie myślę jako następcy obecnych bo jest dużo cichsza niż moje obecne wg testów.

Coć wczoraj jechałem za E87 i jej opony dopiero głośne były - ja je u siebie słyszałem :duh:

pozdrawiam

Opublikowano

Bridgestone re050a. Zrobione 35kkm ale nic z nich nie zostało, doszły do paska maksymalnego zużycia zalecanego przez producenta przez co na mokrym kompletnie się nie trzymały. Rozmiar 225/45/17 przód/tył. Na przyszły sezon idą te same opony, z tym że tył 255 na felgę 8,5 bo poleciał znacznie szybciej niż przód.

Nie jestem fanem rozwijania magicznych prędkości na prostej. Czasami lubię dynamicznie ruszać spod świateł (na tyle na ile pozwala 320D w serii). Natomiast notorycznie mylę sobie pedał hamulca z pedałem gazu w naprawdę ostrych zakrętach, których u mnie w regionie nie brakuje :norty: Miasto stanowi 10% moich przebiegów, zdecydowana większość to trasa (raczej kręta - Zakopianka).

Pozdrawiam

Opublikowano

artuj - ja bym RE050A nie zakładał - po pierwsze nawet dobre słabo trzymają na wodzie, po drugie są cholernie mało komfortowe, a po trzecie jak się "nadgryzą" to strasznie hałasują.

arcisz - naprawdę polecam Vredestein'a - świetna opona :cool2: Na wiosnę zamówiłem GY Asymmetric'a 2 94Y XL i sprawdzę, jak się będzie miał w porównaniu do Vredka - mam nadzieję, że się nie zawiodę :roll: chyba, że testy są opłacone z góry :norty: