Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Posiadam bmw e39 3.0D 184km 99r w automacie. Po wymianie pompki paliwa zaczoł sporo palić. wcześniej palił około 10-11L w mieście przy dość dynamicznej jeździe teraz pali 14-15L nawet w trasie przy spokojnej jeździe pali aż 10L co można wymienić od czego najlepiej zacząć.
Opublikowano
Na kompa z nim tak jak piszą powyżej, jakieś błędy zczytać, parametry a być może masz gdzieś nieszczelność w ukladzie. Te spalanie to komputer ci wskazuje czy sam tak obliczyłeś?
Opublikowano

U mnie jest to samo tylko ze ja nic nie wymienialem.

Zalane auto do pelna i po 101 km dokladnie moim oczom ukazal sie wynik 14,7 na dystrybutorze. A zawsze bylo w okolicy 10,8. Nie kopci chodzi równo pali od kopa zawsze. Do setki ma 7.6s sprawdzane kilka razy. wiec raczej jedzie dobrze. tylko cos sie zjeba**

• 2 lata później...
Opublikowano

Panowie chciałbym zaktualizować temat.

Ostatnio wymieniłem pompkę paliwa na oryginalną leczy używaną. Mam 3.0d z 99r. i ze średniego spalania na trasie rzędu 7,0l/100km skoczyło mi do ok. 10l/100km. Planuję ją podpiąć pod kompa i zobaczyć co się stało. Natomiast mam pytanie do was, czy poradziliście sobie z tym problemem i co było przyczyną? A chcę dodać, że nie widać różnicy w jeździe auta, nie jedzie szybciej. I raczej nigdzie nie cieknie, patrzyłem na pompce i przy silniku.

Jestem wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

U mnie w kwietniu prawie z zaskoczenia zaczęło spalanie skakać. Z normy 9-9,5l pod nogą, na komputerze i w baku do nogi (powinno być to samo), komputera (około 10l) kończąc na baku 15l.

Oddałem skrzynię na regenerację, bo zaczęła mi żeglować nawet momentami + brak mocy. Piszę o automacie.

Najprawdopodobniej uślizgi, bo za sobą miałem czysto.