Skocz do zawartości

[520i] Samochód czasem "kopie" i traci moc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pewien problem ze swoją 520i, mianowicie raz na jakiś czas (nie potrafię stwierdzić od czego to zależy) samochód w trakcie jazdy "kopie" jak by na sek stracił paliwo po czym ekonomizer praktycznie zamyka licznik a auto traci moc jak by jechało na 2 cylindrach. Jeśli zgaszę silnik na kilkanaście sek i ponownie uruchomię silnik wszystko wraca do normy, a przynajmniej do czasu kiedy znowu nie będzie kopnięcia.

Bardzo sporadycznie auto potrafi też zgasnąć na światłach, chyba tylko przy ciepłym silniku.

Jakieś pomysły?

Opublikowano

Bez podtlenku ;)

Czy to o czym piszesz ma związek z tym że zgaszenie i opalenie silnika naprawia problem (na jakiś czas)?

Opublikowano

Nie wiem jakie było, jestem nowym właścicielem auta.

Jeśli auto "nie zatnie się" spalanie wd ekonomizera wydaje się być realistyczne 8-15l, czasem nawet 6 na dłuższej prostej bo nie jestem z natury fanem wyścigów ulicznych i cieszę się komfortem auta hehe :wink: Za to kiedy już jest ten efekt kopnięcia nagle ekonomizer wystrzeliwuje w kosmos momentami zamykając licznik, obroty mam wrażenie że się zwiększają a auto ledwo jedzie (efekt bardzo zużytego śliskiego sprzęgła). Tylko że jak wyłączę silnik, odczekam trochę i odpalę ponownie wszystko działa :duh:

Zauważyłem też że im dłużej stoi zgaszony, tym później problem wraca po odpaleniu (np po nocy mogę jeździć pół dnia i nic, ale jak już zacznie wariować gaszenie co kilka świateł działa dorywczo i jest po prostu kretyńskie... :mad2: ).

Opublikowano

To zacznij od podpięcia pod dobrego kompa. Bo to może być masa rzeczy które można liczyć w tysiącach zł. A komp prawdę powie i na 90% będzie jakiś błąd.

Jedź do kogoś kto jest ogarnięty w bmw