Skocz do zawartości

[520i] Samochód czasem "kopie" i traci moc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pewien problem ze swoją 520i, mianowicie raz na jakiś czas (nie potrafię stwierdzić od czego to zależy) samochód w trakcie jazdy "kopie" jak by na sek stracił paliwo po czym ekonomizer praktycznie zamyka licznik a auto traci moc jak by jechało na 2 cylindrach. Jeśli zgaszę silnik na kilkanaście sek i ponownie uruchomię silnik wszystko wraca do normy, a przynajmniej do czasu kiedy znowu nie będzie kopnięcia.

Bardzo sporadycznie auto potrafi też zgasnąć na światłach, chyba tylko przy ciepłym silniku.

Jakieś pomysły?

Opublikowano
Masz tam podtlenek LPG? Wygląda mi to na przebicie. Zalecam wymiane kabli WN i świec
Opublikowano
  • Autor

Bez podtlenku ;)

Czy to o czym piszesz ma związek z tym że zgaszenie i opalenie silnika naprawia problem (na jakiś czas)?

Opublikowano

Jak u ciebie wygląda spalanie? Nie wzrosło od tej pory?

Kolego w e39 nie ma kabli WN

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem jakie było, jestem nowym właścicielem auta.

Jeśli auto "nie zatnie się" spalanie wd ekonomizera wydaje się być realistyczne 8-15l, czasem nawet 6 na dłuższej prostej bo nie jestem z natury fanem wyścigów ulicznych i cieszę się komfortem auta hehe :wink: Za to kiedy już jest ten efekt kopnięcia nagle ekonomizer wystrzeliwuje w kosmos momentami zamykając licznik, obroty mam wrażenie że się zwiększają a auto ledwo jedzie (efekt bardzo zużytego śliskiego sprzęgła). Tylko że jak wyłączę silnik, odczekam trochę i odpalę ponownie wszystko działa :duh:

Zauważyłem też że im dłużej stoi zgaszony, tym później problem wraca po odpaleniu (np po nocy mogę jeździć pół dnia i nic, ale jak już zacznie wariować gaszenie co kilka świateł działa dorywczo i jest po prostu kretyńskie... :mad2: ).

Opublikowano

To zacznij od podpięcia pod dobrego kompa. Bo to może być masa rzeczy które można liczyć w tysiącach zł. A komp prawdę powie i na 90% będzie jakiś błąd.

Jedź do kogoś kto jest ogarnięty w bmw