Skocz do zawartości

[E46 320D 136PS] Pomocy! Uciekający olej po czyszczeniu odmy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem i proszę szanownych forumowiczów o pomoc!

Jakiś miesiąc temu zauważyłem, że gubię olej, po zlokalizowaniu okazało się, że wydmuchuje spod bagnetu, Przeszukałem forum - diagnoza filtr odmy. Z racji tego, że miałem pilny wyjazd i nie mogłem czekać na nowy filterek postanowiłem wyczyścić stary sznurkowy. Po rozebraniu faktycznie był mocno zabrudzony, zasmolony, kilkakrotnie wypłukałem w benzynie ekstrakcyjnej, aż do uzyskania prawie białego koloru (no powiedzmy szarego) Wszystko poskładałem spowrotem i problem ustąpił. Auto nawet zrobiło się trochę żwawsze. Minął miesiąc, w tym czasie zrobiłem może niecałe 1000 km i znowu dziś zauważyłem wyciek oleju. Ubyło ok 0,5 litra. I w związku z tym moje pytanie co może być powodem? Czy czyszczenie filtra działa na tak krótką metę? - wydaje mi się że wyczyściłem go porządnie.. Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna? Czy wymiana na nowy filtr, taki jak jest np sprzedawany na popularnym portalu aukcyjnym pomoże na dłużej, czy znowu mogę się spodziewać podobnej sytuacji za jakiś czas? Dodam, że auto ma przejechane 250tyś, osobiście zrobiłem nim ok 80 tyś, nigdy nie miałem żadnych problemów z jakąś nierówną pracą silnika, falowaniem obrotów, nie odczułem też żeby coś się działo złego, jakiś zmian w pracy silnika, żadnego spadku mocy itp. Proszę o pomoc może ktoś miał podobną sytuację. Zamówiłem dziś nowy filtr bo pewnie i tak będzie potrzebny, tylko pytanie czy to nie jest leczenie skutków, a przyczyna tkwi gdzie indziej?

pozdrawiam

Tomek

Opublikowano
Przyglądałem się dosyć dokładnie odmie i chyba istotnym elementem jest membrana, ale jest cała w stanie bdb, po za tym nie zauważyłem nic innego co mogło by ulec zużyciu, reszta to sam plastik, no chyba że coś przeoczyłem?
Opublikowano
A teraz skad ten olej?

Pozdrawiam

Również z pod bagnetu... zauważyłem po powrocie z 200 km trasy i to tak dosyć ostro było nasikane dookoła

A tak na marginesie czy możliwe jest że przy nie do końca wciśniętym bagnecie i przy przy dynamicznej jeździe może tamtędy wypluwać olej czy raczej nie powinien?

przed trasą sprawdzałem stan oleju i może dobrze nie docisnąłem...

Dziś przejechałem 25km, owinąłem okolice bagnetu jasną szmatką i oleju nie zauważyłem.., fakt że jechałem jak baba ( nie obrażając płci przeciwnej) :D

Opublikowano
A tak na marginesie czy możliwe jest że przy nie do końca wciśniętym bagnecie i przy przy dynamicznej jeździe może tamtędy wypluwać olej czy raczej nie powinien?

Z powodzeniem tą drogą olej będzie uciekał :norty: