Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowy na forum, przeczytałem wszystkie posty w temacie no i niestety nie uzyskałem pomocy.

Opisze od początku swoją sytuacje.

Jakieś pół roku temu kupiłem wymarzone m20b20, na początku okazało sie że nie może złapać właściwej temperatury, więc pomyślałem termostat no i trafiłem w 10 był cały czas otwarty. Wsadziłem nowy termostat firmy Wahler i od tego momentu zaczęła się gehenna. Temperatura po wymianie termostatu wskakiwała na ponad 3/4 skali. Wtedy pomyślałem uszczelka pod głowicą, więc czas na pomiar kompresji i oto wyniki: 10; 10,5;10;4;5;10. No to myśle wiadomo o co chodzi. Kupiłem i wyremontowałem głowice(planowanie, szczelność, zawory, prowadnice, uszczelniacze, gniazda). Głowica założona z nową uszczelką. I teraz jak jadę temperatura nie przekracza połowy a jak się zatrzymam i chwilę postoje na włączonym silniku rośnie trochę ponad połowę, do tego płyn w zbiorniczku idzie w górę. Wszystkie węże gorące i miękkie, odpowietrznikiem leci płyn, wszystko jest drożne, no i nowa pompa wody.

Błagam pomocy bo już jestem podłamany..... :(

Opublikowano

Wisko w moim e30 działa w następujący sposób:

wraz ze wzrostem obrotów silnika wzrastają obroty wiatraka, sprawdziłem na postoju i przy zwiększonej temperaturze wisko cały czas chodzi wolno, a chyba drastycznie zwiększyć obroty??

Opublikowano

to mi sie wydaje ze dobrze wisko Ci chodzi. - moim zdaniem, bo u mnie tak chodzilo jak piszesz i bylo caly czas ok.

tylko zobacz jeszcze raz czy moze termostat? pewny jestes na 100%? odkrec i jesli jest tak jak w innych autach, to dmuchaj w niego z jednej i zdrugiej strony, powinienes poczuc nieziemski opor. - wtedy jest dzialajacy. - tak w e46 320d robilem, bo tez taki problem byl, tam w e46 byly 2 termostaty i ktorys za to odpowiadal.

hm sprawdz czy masz caly uklad chlodniczy dobrze odpowietrzony.

silnik poprawnie chodzi? nic sie mu nie dzieje?

btw. na postoju (wylaczony silnik) zawsze wzrosnie Ci temp, bo wisco nie pracuje.

Opublikowano
niee... wisko jak juz jest naprawdę gorąco to wraz ze wzrostem obrotów powinienieś je słyszeć... ogrzewanie sprawne? ma być równo na połowie skali +/-1mm...podmień wisko jak masz skąd...